A parlament ma módosíthatja az alkotmányt a szeptember 30-i előrehozott választások érdekében

A parlament ma módosíthatja az alkotmányt a szeptember 30-i előrehozott választások érdekében

Nyitókép: SITA

A Körkép.sk értesülései szerint összegyűlt a 90 szavazat, így a szlovák parlament ma várhatóan alkotmányt módosít. Az alaptörvény változtatására azért van szükség, hogy le lehessen rövidíteni a jelenlegi kormánykoalíció választási ciklusát. E nélkül ugyanis patthelyzet alakulna ki, ráadásul az államfő, Zuzana Čaputová január végéig adott időt a helyzet rendezésére. Ellenkező esetben szakértői kormányt nevez ki saját szája íze szerint. Čaputová, mint tudjuk, a Progresszív Szlovákia színeiben kezdett el politizálni.

Az alkotmány megszavazása után várhatóan az előrehozott választásokról is szavaz majd a parlament. Portálunk úgy tudja, az előzetesen beharangozott szeptember 30-i időpont érdekében szintén már rendelkezésre áll a 90 szavazat, mely az eredeti, tehát a választási időszak elején rendelkezésre álló 95 fős alkotmányos többségből áll majd össze.

Hírdetés

Eduard Hegernek így nincs szüksége arra, hogy az ellenzékkel tárgyaljon az előrehozott választások időpontjáról. Annál is inkább, hiszen a börtöntől rettegő Smer és Hlas politikusainak elemi érdeke, hogy a választások minél előbb, már júniusban legyenek. Hogy aztán a megfelelő helyeken a rendvédelmi erőknél (rendőrség, ügyészség…)  megtegyék a szükséges lépéseket az ellenük folyó ügyek leállítására. Hogy nem riadnak vissza ezektől, láthattuk az elmúlt években.

Az alktománymódosításnak azonban van egy magyar szempontból aggályos része. Mégpedig, hogy Hegerék alkotmányba foglalnák a jelenlegi, többségi választási rendszer bebetonozását. Azaz, hogy Szlovákia egyetlen választási körzet, és minden párt egyetlen, országos listát indít. Ez a magyaroknak nem jó, hiszen azok Dél-Szlovákiában élnek, így egy országos körzetben, 5 százalékos parlamenti küszöbön rendre elbuknak.

Érdemes lesz majd figyelni, hogyan szavaz Gyimesi György az elkövetkező napokban. Az OLaNO magyar politikusa mindenesetre korábban már kijelentette, hogy szeretné megváltoztatni a választási rendszert, mégpedig a Magyarországon is használt, vegyes választási rendszerré. Azaz, két listáról kerülhetnének be a politikusok a parlamentbe. Egy részük országos listáról, másik részük pedig egyéni körzetekből.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »