A pápa imádkozik a mexikói menekülttáborban pusztító tűz áldozataiért

A pápa imádkozik a mexikói menekülttáborban pusztító tűz áldozataiért

Ferenc pápa a március 29-i, szerdai általános kihallgatáson megemlékezett arról a 38 emberről, akik március 28-án haltak meg a mexikói Ciudad Juarezben, a texasi határhoz közeli menekülttáborban.

„Imádkozzunk azokért a bevándorlókért, akik a mexikói Ciudad Juarezben egy tragikus tűzvészben vesztették életüket” – mondta a spanyol ajkú zarándokokhoz intézett köszöntőjében a heti általános kihallgatáson a Szentatya. „Az Úr fogadja be őket országába és nyújtson vigaszt családjaiknak” – kérte pápa. Arra buzdította a jelenlévőket, hogy imádkozzanak együtt értük.

Legalább 38 ember meghalt a Mexikót és az Egyesült Államokat összekötő Stanton-Lerdo híd közelében lévő, migránsokat befogadó központban kitört tűzben. Hatvannyolc férfit tartottak fogva a központban, míg migrációs kérelmeiket bírálták el – Guatemalából, Hondurasból, El Salvadorból, Ecuadorból, Kolumbiából és Venezuelából érkeztek. Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök szerint miattuk tört ki a tűz, mert néhányan közülük matracokat gyújtottak fel, miután megtudták, hogy visszatoloncolják őket hazájukba. Az elnök hangsúlyozta a bevándorlókkal kapcsolatban: „Nem gondolták, hogy ez ilyen szörnyű tragédiát okozhat.” A térfigyelő kamerák azt mutatják, hogy két őr elszalad, ahelyett, hogy kinyitná a cellaajtót, mivel a fullasztó füst egyre belélegezhetetlenebbé tette a légkört.

Mexikó évente több mint százezer, okmányokkal nem rendelkező migránst deportál, de sokaknak ideiglenes vízumot ad ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy Mexikóban éljenek és dolgozzanak.

Hírdetés

A tragédia után Ken Salazar, az Egyesült Államok mexikói nagykövete azt mondta, hogy ez az eset határozottan felhívja a kormányok figyelmét a hibás migrációs rendszer megjavításának fontosságára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »