A nyugdíjasok elégedetlenek a kormány áremelések enyhítésére tervezett intézkedéseivel

A nyugdíjasok elégedetlenek a kormány áremelések enyhítésére tervezett intézkedéseivel

A Szlovákiai Nyugdíjasok Szövetsége (JDS) nem tartja elégségesnek a kormány áremelések enyhítésére tervezett intézkedéseit. „Szlovákiában a lakosság egyötödét idős emberek alkotják, s még egyetlen korábbi kormány sem volt ennyire ellenük“ – közölte a nyugdíjasok képviseletében Valéria Pokorná, a Szlovákiai Nyugdíjasok Szövetségének elnöke.

Az a segítség, melyet a kormány a lakosság alacsony jövedelmű rétegeinek kínál, véleménye szerint nem oldja meg a drasztikus áremelések okozta válságos helyzetet.
„Már sztrájkolnak az orvosok és reméljük, hogy mások is csatlakoznak a kormányellenes tiltakozásokhoz, mi minden bizonnyal ott leszünk“ – jelentette ki.

Az áremelések által leginkább sújtott személyeknek nyújtandó egyszeri pénzügyi hozzájárulásra 133 millió eurót szán a kormány. Mint ahogy csütörtökön Milan Krajniak (Sme rodina) szociális és munkaügyi miniszter kifejtette, a legnagyobb összeget azok a családok kapják, melyek eltartásra szoruló gyermeket nevelnek (19 éves korig).

Ezeknek a családoknak egyszeri 100 eurós hozzájárulást szánnak, összesen 102 millió euró értékben. A gyermektelen alacsony jövedelműek összesen 25,3 millió eurót, az anyagi szükséghelyzetben lévő családok pedig összesen 5,8 millió eurót kapnak, amit a tervek szerint júniusig folyósít a kormány.

Hírdetés

A gyermek után járó egyszeri 100 eurós hozzájárulást csaknem 1 millió gyermekre fizetné ki a kormány. Az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó segítség közel 58 ezer háztartásba érkezne, ahol 122 ezer ember él.

Segíteni akar a kormány a gyermektelen, alacsony jövedelmű álláskeresőknek, a gondozóknak, személyi asszisztenseknek és azoknak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek is, akik nem jogosultak nyugdíjra. Ők is 100 eurós egyszeri segélyre számíthatnak.

A kormánykoalíció még tárgyal arról, honnan szerez mindehhez pénzügyi forrásokat. A Sme rodina javaslata alapján emelni kellene a dohányra, alkoholra és a szerencsejátékokra kivetett adót. Krajniak szerint további lehetőség lenne az állami költségvetés beruházási kiadásainak erre az évre való lekötése 133 millió euró értékben. Ezt az összeget addig kötnék le, míg kiderül, magasabb adóbevételekre számíthat-e az állam a vártnál.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »