A nyolcaddöntő fele európai lesz, de eddig Ázsia és Afrika a nagy nyertes

A nyolcaddöntő fele európai lesz, de eddig Ázsia és Afrika a nagy nyertes

Ázsia szelleme? Legutóbb 2002-ben fordult elő, hogy a japán és a dél-koreai válogatott is bejutott a legjobb tizenhat közé a labdarúgó-világbajnokságon. Miután az ugyancsak az Ázsiai Labdarúgó-szövetséget képviselő Ausztrália is továbbjutott a csoportjából, kijelenthető, hogy a legnépesebb kontinens generálisan az eddigi legjobb világbajnokságát éli meg.

Függetlenül attól, hogy 2002-ben a dél-koreaiak, amúgy jelentős bírói segédlettel, bejutottak az elődöntőbe, a kontinens egészét nézve ez a legjobb szereplés. Függetlenül attól, hogy a rendező katariak szereplése teljes csődöt jelentett.

Az öt ázsiai résztvevőből ők lógtak ki. Kiestek a szaúdiak is, de úgy, hogy megverték az argentinokat, egy mérkőzésre bár, de kivívták a világ elismerését. Nyilván nem szabad túl sem értékelni a japánok és a dél-koreaiak eddigi szereplését sem, nagyon picin múlt mindkét csapat továbbjutása – de tény, hogy továbbjutottak.

Függetlenül attól, hogy mind a spanyolok, mint a portugálok – az a két válogatott, amelyet legyőztek az utolsó csoportfordulóban – nem szakadt meg, hogy a négyese élén végezzen, nem bánta, hogy így elkerüli a brazilokat.

Ettől még a számokat nézve igaz: a legjobb tizenhat közé három „ázsiai” jutott be, a vb-történelemben először lett több képviselője a legnépesebb kontinensnek, mint Dél-Amerikának. (2002-ben két-két ázsiai és dél-amerikai csapat jutott a tizenhatba.)

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,

Hírdetés

onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

A brazilok mögött nagy valószínűséggel egy európai csapat jut még tovább, ennek alapján írható fel: a nyolcaddöntő mezőnyének felét adják a mi kontinensünkhez tartozó csapatok. (2002-ben kilenc volt.) Alapos a változás a négy évvel ezelőtti tornához képest.

Akkor: Európa 10, Dél-Amerika 4, Ázsia 1, Észak- és Közép-Amerika 1, Afrika –.

Most: Európa: 8, Dél-Amerika 2, Ázsia 3, Észak- és Közép-Amerika 1, Afrika 2.

Mindez nyilván nincs ellenére a FIFA-nak, amely erősen szorgalmazta, hogy a következő világbajnokságon arányaiban az ázsiai és afrikai csapatok száma növekedjen leginkább.

Nyitókép: Rungrodzs Jongrit

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »