A nyártól kompenzálja a kormány az önkormányzatokat

A nyártól kompenzálja a kormány az önkormányzatokat

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként fordult a kormányhoz a kompenzáció kérdésében, az InfoRádiónak elmondta, mire jutott.

Az állam nyáron és ősszel különböző mértékben kompenzálni fogja a településeket a kieső idei adóbevételek, az állami béremelés önkormányzati terhei és a növekvő energiaárak miatt – mondta érdeklődésünkre a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly kaposvári fideszes polgármester, miután egyeztettek a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkárával.

„Nagyon konstruktív volt a megbeszélésünk, a kormány most sem hagyja magára a településeket és az ott élőket” – összegzett a polgármester, kiemelve az alacsony munkanélküliségi számokat, a növekvő béreket és a vállalkozásoknál hagyott, korábban adóként beszedett forrásokat.

Ugyanakkor a válságintézkedések az önkormányzatoknál bevételkieséseket eredményeztek, ezért fordultak a megyei jogú városok a kormányhoz, hogy mire számíthatnak a kompenzáció terén.

„Banai Péter egyértelműen kijelentette, hogy

a kieső adóbevételeinket a korábbi formában és mértékben, módon júniusban és októberben fogja megtéríteni a kormány”

– részletezte Szita Károly.

Hírdetés

Vagyis:

  • a 25 fősnél kisebb települések 100 százalékos kompenzációt kapnak
  • a 25 ezresnél nagyobb településük pedig az adóerő alapján eltérő mértékűt (0-70-100 százalék).

Szita Károly a tárgyalásokon még azt is tudakolta a kormánytól, hogy a közintézményi (pl. kulturális szféra) béremelésre kapnak-e központi segítséget, itt is jó hírekkel szoltált.

„Mind a garantált bérminimum, mind a minimálbér hatását le fogja finanszírozni a kormány.”

A harmadik tárgyalási téma az energiaár-emelkedés hatásainak mérséklése volt, ez jellemzően azért a településekre marad, de:

„Azok a települések, amelyek nem tudják kigazdálkodni a fellépő költségeket, egy pályázati kapun keresztül egyedi támogatást igényelhetnek majd a kormánytól” – mondta Szita Károly.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »