A nyaralóknak Magyarországon és Horvátországban érdemes benzint tankolni

A nyaralóknak Magyarországon és Horvátországban érdemes benzint tankolni

A szlovák benzinkutakon lassulni fog a drágulás. Mint Stanislav Pánis, a J&T Bank elemzője a SITA ügynökségnek elmondta, ennek oka a dinamikus kőolajár-emelkedés megszűnése. Az elemző számításai szerint a benzin ára nem fog jelentősen 1 euró 65 cent fölé emelkedni, a gázolajé pedig 1 euró 55 cent fölé.

„Feltételezzük, hogy a környező országokban is lassul az üzemanyagár-emelkedés dinamikája, miközben a relatív üzemanyagárak alapvetően nem változnak” – tette hozzá Pánis.

A Balkánon még olcsóbb a benzin

A benzin továbbra is nálunk és Ausztriában a legdrágább, ahol több mint 1 euró 60 centért lehet tankolni. A szomszédos EU-országok közül Lengyelországban a legolcsóbb, ahol közel 10 centtel olcsóbb, mint nálunk. 1 euró 55 cent alatt Magyarországon és Csehországban lehet benzint tankolni.

A balkáni nyaralóhelyeken, Horvátországban és Szlovéniában még olcsóbb a benzin, ára 1 euró 50 centig terjedhet. Az euróövezeten kívüli országokban, például Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában és Romániában csaknem 30 centtel olcsóbb a benzin Szlovákiához képest.

A gázolaj Ausztriában a legdrágább

A szomszédos EU-országokban gázolajat (dízel) Csehországban lehet a legolcsóbban tankolni, ahol kevesebb mint 1 euró 50 cent, és ugyanez vonatkozik Szlovéniára is. Horvátországban nagyjából annyiért lehet tankolni, mint Szlovákiában.

A régióban a legdrágább gázolaj Ausztriában van, ahol átlagosan több mint 1 euró 60 centbe kerül, és Magyarországon is közel van ehhez a határhoz. Boszniában és Bulgáriában a gázolaj 1 euró 30 cent körül mozog, Romániában pedig valamivel 1 euró 40 cent felett van.

Hírdetés

Mint Tomáš Boháček, a 365.bank elemzője elmondta, a szlovák autósok a környező országok közül Lengyelországban spórolhatnak a benzinen a legtöbbet, akár nyolc centet is. A gázolaj ára nálunk általában alacsonyabb, mint szomszédainkban, Csehország kivételével, ahol literenként öt centet spórolhatunk.

 „Amennyiben a nyár elején úgy döntenénk, hogy autóval megyünk nyaralni, akkor például egy horvátországi út során még mindig Magyarországon érdemes teletankolni a tartályt, ahol a benzin literje 1,54 euró, majd közvetlenül Horvátországban pótolni az üzemanyagot, ahol 11 centet is megtakaríthatunk. Ha gázolajat tankolunk, akkor a hazai benzinkutakon, majd a célállomáson érdemes tankolni, ahol hozzávetőlegesen ugyanolyan árak vannak, mint nálunk“

– tette hozzá Boháček.

Emelkedtek az átlagárak

Ha a szlovák autósok Bulgáriába mennek nyaralni, akkor érdemes a célállomáson tankolni, ahol akár 27 centet is spórolhatnak a benzinen, és több mint 20 centet literenként a gázolajon.

„Az Olaszország felé vezető úton ismét csak érdemes itthon tankolni, hiszen az „úton” és közvetlenül az országban is magasabbak az üzemanyagárak” – mondta Boháček.

Emelkedtek az átlagos üzemanyagárak a hazai benzinkutakon az idei év 25. hetében a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint. A 95-ös oktánszámú benzin ára átlagosan alig 1,60 euró alá emelkedett literenként (+2 eurócent literenként), a 98-as oktánszámú benzint pedig 1,815 euróért (+3 eurócent literenként) adták.

Ugyanebben az időszakban átlagosan 1,523 euróért vettünk egy liter gázolajat literenként, ami hétről hétre közel 5 eurócentes emelkedést jelent literenként. A gázolaj ára ezzel visszaállt az idén április végi szintre.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »