"A nukleáris elrettentés nem csak egy számháború"

"A nukleáris elrettentés nem csak egy számháború"

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint Oroszország folyamatosan bővíti és modernizálja nukleáris arzenálját, így Kínával együtt a legnagyobb veszélyt jelentik az Egyesült Államokra. 

A védelmi tárca vezetője az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága parancsnokváltási ceremóniáján tartott beszédet. A nebraskai Offutt légi bázison székelő parancsnokság a Pentagon tizenegy egyesített parancsnokságának egyike. Egyéb feladatai mellett ő felel a stratégiai nukleáris elrettentésért és a globális csapásokért.

Austin az ünnepségen természetesen Oroszországról is beszélt, azt mondta,

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai kudarcokkal szembesülve többször is felvetette, hogy nukleáris fegyvert is bevethet.”

Szakértők szerint Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb atomfegyver-készletével, 6000 robbanófejjel, az Egyesült Államokkal együtt birtokolják a világ nukleáris arzenáljának 90%-át, ami bőven elég lenne ahhoz, hogy bolygónkat többszörösen elpusztítsa.

Putyin kijelentette, Oroszországnak nincs felhatalmazása megelőző nukleáris csapás indítására, de fejlett hiperszonikus fegyverei biztosítják, hogy erőteljesen reagálhasson, ha támadás érné.

A Reuters idézi, hogy szeptember 21-én figyelmeztette a nyugatot, nem blöffölt, amikor azt mondta, Oroszország védelmében kész lenne nukleáris fegyvereket használni. Szeptember 30-án pedig azt mondta, az Egyesült Államok precedenst teremtett, amikor 1945-ben két atombombát dobott Japánra. Orosz tisztviselők szerint a nyugat félreértelmezte Putyin szavait.

Hírdetés

Az Amerika Hangja hírportál szerint Austin bírálta Putyint az Ukrajna február 24-ei megszállása óta hallatott, „felelőtlen nukleáris kardcsörtetés” miatt.

Az atomhatalmaknak mélységes felelősségük van a provokatív viselkedés elkerülésében, a proliferáció kockázatának csökkentésében, valamint az eszkaláció és a nukleáris háború elkerülésében”

– mondta.

Egy novemberi Pentagon-jelentés arra figyelmeztet, Kínának már 400 atomtöltete van, ami persze kismiska Oroszország 6000-éhez képest, de Kína mintegy két év alatt megkétszerezte nukleáris arzenálját, terjeszkedésének üteme pedig lehetővé teszi, hogy 2035-ig 1500 robbanófejet állítson elő.

A Breaking Defense portál idézi az amerikai védelmi minisztert, aki szerint „a nukleáris erőkre van szükség az eszkaláció kockázatának csökkentése érdekében,” bár hangsúlyozta, továbbra is a diplomáciai megoldásokat helyezik előtérbe, fokozzák az átláthatóságot és a kiszámíthatóságot, és készen állnak arra, hogy új fegyverzetellenőrzési megállapodásokat kössenek partnereikkel.

Az amerikai védelmi miniszter emlékeztetett, a nukleáris elrettentés nem csak egy számháború, ha az lenne, az veszélyes fegyverkezési versenyt indíthatna el. Ezért fontos, hogy a Stratégiai Parancsnokság

képességeket alakítson ki a konfliktusok megelőzésére, és képességeinek integrálására, minden területen.”

Amerika ebbe a kiberteret és az űrt is beleérti.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »