A Népszava szerint nem ugyanazt az orosz vakcinát vizsgálták, amelyikkel oltanák az embereket

A kisebb adagokban és a tömegtermelés során készülő vakcina nem teljesen egyezik

a Népszava értesülései szerint ezt is kifogásolták szakértők az orosz szer hazai engedélyezése során.

Hírdetés

A lap arról írt, hogy a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet, illetve a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint. Erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Szputnyik V-vizsgálatban résztvevő szakértőkre hivatkozva számol be. 

Forrásaik szerint egyes meg nem nevezett szakértők azt is nehezményezték, hogy az OGYÉI szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. Amikor ezt kifogásolták, akkor azzal próbálták nyugtatni őket, hogy több időt kapnak majd erre a szakértők. Árnyalja viszont képet, hogy ezt az ígéretet nem sokkal az engedélyezés előtt tették. A lap szerint a szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna.

Természetesen kérdéseinkkel kerestük az OGYÉI és humántárca sajtóosztályát, amint válaszolnak, tájékoztatjuk arról az olvasóinkat. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »