A népi értékek hétvégéje Debrődön – Képgalériával

A népi értékek hétvégéje Debrődön – Képgalériával

Mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött Debrőd, ahol a hétvégén a népi értékek bemutatását és továbbadását célzó szakmai konferenciát tartottak, népművészeti és képzőművészeti kiállítást nyitottak, sőt, még egy fesztivált is rendeztek.

A rendezvénysorozat pénteken délután vette kezdetét a Prameň-Forrás-Spring egyesület szervezésében megvalósult szakmai konferenciával. Ennek célja az volt, hogy bemutassák a népi értékeket olyan, ezen a téren tevékenykedő szakemberek tapasztalatai alapján, akik igyekeznek átadni ezt az értékes örökséget a fiatalabb generációnak. Egyúttal azt is szerették volna elérni, hogy a népi hagyományok felélesztésében érdekelt szervezetek, önkormányzatok, vállalkozók lehetőséget kapjanak a párbeszédre, véleménycserére.

A konferenciát GergelyLászló, a Prameň-Forrás-Spring egyesület elnöke és Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere nyitotta meg. Tradicionális betlehemes játékokról beszélt Bankó Ibolya, a Nemzetközi Betlehemes Találkozó szervezője. Egy fotókiállítás keretében mutatta be a találkozókat, amelyek elmondása szerint magasabb szintre léptek, miután a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ felkarolta a rendezvényt.

Hírdetés

Kupec Zsófia, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tánckarvezetője az együttes történelmét és jelenét ismertette, kiemelve annak érték- és hagyományőrző szerepét. Rámutatott, hogy az Ilosvai Ház létrejötte egy új mérföldkő volt az együttes életében, aminek köszönhetően egyre több fiatalt tudnak megszólítani. Beszélt arról is, hogy néhány évvel ezelőtt öt kelet-szlovákiai néptánctáncegyüttes létrehozta a Keleti Erő nevű társulatot azzal a céllal, hogy segítse és továbbfejlessze a régió néptáncegyütteseinek szakmai munkáját.

Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója előadása első részében a Rovást mint szellemi értékeket létrehozó szervezet mutatta be, amely a klasszikus értékeket képviselő képzőművészetet támogatja. A második részben muzeológusi múltjára utalt vissza, amely során sokat tanult a néprajt terén. A saját példáján, a saját otthonán keresztül mutatta be, hogyan lehet régi tárgyakat bevinni, integrálni az otthonunkba, megőrizve így az értékeket.

Szombaton megnyitották A népművészet öröksége című népművészti és képzőművészeti kiállítást, amelynek célja a népi értékek bemutatása művészi módon. A látogatók Demko László kassai festőművész, Bocsárszky Attila, a kassai Thália Színház színművésze, bőrműves, valamint Rigó Béla jabloncai kézműves, kosárfonó, csuhé- és gyékényfonó alkotásait csodálhatták meg.

Délután pedig a FOLK&FEST- Népi hagyományőrző rendezvények a jövő generációjáért című projekt keretében megrendezték a Debrődi Rigók fesztivált, amely népi gyermekjátékokkal, kézműveskedéssel várta a résztvevőket, akiket a környékbeli folklórcsoportok fellépése, illetve a Zekeres együttes és a Túlélő zenekar koncertje szórakoztatott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »