A nemzetiségi műsorszolgáltatás bővítését javasolja a Szövetség

A nemzetiségi műsorszolgáltatás bővítését javasolja a Szövetség

A nemzeti kisebbségek számára sugárzott közszolgálati televíziós műsorszolgáltatás kapacitásának fokozatosan el kell érnie legalább a napi négy órát. Erre figyelmeztet a médiaszolgáltatásokról szóló törvényjavaslathoz csatolt kollektív észrevétel, melyet Rigó Konrád volt kulturális államtitkár dolgozott ki. Rigó jelenleg az újonnan alakult Szövetség párt tagja.

Rigó rámutatott, hogy bár tíz éve meghatározza a törvény a nemzetiségi adásidőt, a szlovák köztévénél ezt nem sikerült érvényesíteni. Úgy gondolja,

Hírdetés

hogy most, mikor több új csatornát is elindít a szlovák köztévé, most lenne lehetőség a nemzetiségi adások bővítésére.

Ennek elősegítésére napi támogatást írna elő a nemzetiségi adásokra, hogy elérjék a napi négy órás adásidőt. Nem tartja szerencsésnek, hogy éves adásidőt írjon elő a törvény (a jelenlegi szerint legalább 360 órát), inkább a napi adásidők meghatározását szeretné.

A javaslat kiszélesítené a szlovák zeneművek kötelező arányának meghatározását is oly módon, hogy abba a nemzeti kisebbségek nyelvén íródott dalok is beletartozzanak. Bővítenék azoknak a műsoroknak a listáját is, amelyek kivételt élveznének a kötelező feliratozás, illetve az államnyelvre fordítás kötelezettsége alól.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »