A nemzetiek remélik, hogy hétfőn sikerül megegyezésre jutni a házelnök személyét illetően

A nemzetiek remélik, hogy hétfőn sikerül megegyezésre jutni a házelnök személyét illetően

Az SNS a kormánykoalíció tagjaként úgy véli, hogy a hétfői (június 10.) koalíciós ülésen sikerül megállapodásra jutni a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa új elnökének személyét illetően. Fontosnak tartják, hogy a parlament új elnöke részt vegyen Peter Pellegrini megválasztott államfő beiktatásán, amelyre június 15-én kerül sor. A TASR hírügyynökséget erről Zuzana Škopcová, az SNS szóvivője tájékoztatta.

„A koalíció számára fontos az összetartás, ezért az SNS úgy véli, hogy a hétfői ülésen a megállapodásnak megfelelően sikerül megegyezni a parlament új elnöke júniusi ülésen való megválasztására vonatkozó eljárásban” – mondta Škopcová. Az új házelnököt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői választják meg. A következő rendes ülés június 11-én kezdődik.

Az SNS ugyanakkor úgy véli, hogy maga mögött tudhatja a Smer-SD támogatását a házelnöki poszt betöltésére vonatkozóan. Robert Kaliňák (Smer-SD) miniszterelnök-helyettes kedden (június 4-én) kijelentette, hogy Andrej Dankót, az SNS elnökét megfelelőnek tartja a házelnöki posztra a koalíció stabilitása és kiegyensúlyozottsága szempontjából is. A poszt betöltése az SNS és a Hlas-SD megállapodásán múlik.

Hírdetés

„A Smer-SD és az SNS egyértelmű támogatása nélkül a Hlas-SD párt jelöltje nem tölthette volna be a Szlovák Köztársaság államfői posztját” – mondta a szóvivő. Andrej Danko pártja azt is nagyra értékeli, hogy Pellegrini leendő köztársasági elnökként a Hlas-SD párt struktúráiban maradt. „Az SNS Peter Pellegrini, a Hlas-SD alapító elnökének pozíciójában látja a koalíció stabilitásának garanciáját” – tette hozzá Škopcová. Pellegrini tagságát a Hlas-SD-ben felfüggesztették, az alapító elnöki posztja maradt meg, bizonyos hatáskörökkel.

A párt alelnökét, Richard Rašit jelöli erre a posztra. A poszt azt követően maradt betöltetlen, miután Peter Pellegrini megnyerte az államfőválasztást.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »