A napokban érkezhetnek az első Moderna vakcinák, az orvos dönti el, ki milyen oltást kap

A napokban érkezhetnek az első Moderna vakcinák, az orvos dönti el, ki milyen oltást kap

A napokban meg is érkeznek az első Moderna által gyártott koronavírus elleni vakcinák Romániába – jelentette be csütörtök este Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Jelezte egyúttal: az orvosok döntik majd el, hogy kit milyen oltással immunizálnak.
„Elsősorban hasonlóságokról beszélünk, és apró különbségekről. Ami a hasonlóságokat illeti, mindkettő biztonságos oltás, amelyet jóváhagyott az Európai Bizottság, mindkettőből szállítottak az összes tagállamnak, és pontosan ugyanazt a vakcinát kapjuk Romániában is. Másrészt vannak apró technikai különbségek.

– magyarázta  az egészségügyi tárca államtitkára a B1 Tv műsorában

A szakember ugyanakkor emlékeztetett, egyik fontos különbség a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinák között, hogy míg előbbi esetében 21 napon belül kell beadni a második, emlékeztető oltást, addig utóbbi esetében ez az időszak 28 napos.

„Kizárt a két oltás keverése. Éppen emiatt az első oltás időpontjával egyetemben két különböző napot is rögzítenek az emlékeztető oltásra, a 21. és a 28. napot is. Az első oltás után az egyik törölik, és marad a beadott vakcinának megfelelő második időpont” – hangsúlyozta Andrei Baciu.


Romániának 3,5 millió adag jár az Európai Bizottság által a héten jóváhagyott Moderna EU-s vakcináiból. A Pfizer–BioNTech oltásból pedig 12 milliót kap az ország.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »