A nagycsaládosok összekötőinek találkozója – Az emberi kapcsolatok erősítése a cél

A nagycsaládosok összekötőinek találkozója – Az emberi kapcsolatok erősítése a cél

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) immáron nyolc éve végzi áldásos tevékenységét térségünkben. Ez máig az egyik legdinamikusabban fejlődő civil szervezet, hisz mint Tarpai József elnöktől megtudtuk, évente mintegy 100 tagcsaláddal bővülnek. Igaz, enyhe lemorzsolódás is tapasztalható, ami elsősorban a demográfiai helyzetnek, az elvándorlásnak tudható be. Mindazonáltal az egyesületen belüli élő kapcsolatok, barátságok, a sokszínű gazdag programok mindenképpen az összetartozás érzését, az itthon maradás melletti döntést erősítik.

Az elmúlt évben sajnos a KMNE nagyszabású rendezvényei is elmaradtak a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt. Ám az egyesület vezetősége azon fáradozik, hogy a helyzethez igazodva minél gazdagabb programmal szolgáljanak tagcsaládjaik számára. Azok tervezésébe az elnökség az összekötőket is bevonja. Idén január 28-án került sor az első találkozójukra, ahová mintegy 50 településről érkeztek a kapcsolattartók a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházba, ahol – a karanténszabályok betartásával – három csoportban folyt a megbeszélés.

– Megtapasztaltuk, hogy az egyesületünk jobban működik, ha a munkába mindinkább bevonjuk a tagokat – tájékoztatott Tarpai József, a KMNE elnöke. – Ezért választottunk – illetve jelentkezni is lehetett – kapcsolattartókat. Akik abban segítenek, hogy személyesen is elérjük a tagcsaládokat. Az összekötőkkel negyedévente találkozunk, megbeszéljük az eltelt időszak, illetve tervezzük a következő negyedév programjait.

Hírdetés

– A személyes találkozások nagyon fontosak. Sajnos az elmúlt évben – az ismert okok miatt – elmaradtak a nagy rendezvényeink… Éppen ezért felértékelődtek ezek a kisebb összejövetelek. Itt a szülők egy része találkozik, akik beszámolnak a körzetükben történt dolgokról, tanácsot tudunk adni egymásnak, illetve, mint említettem, a megtartható programokon ötletelhetünk. Meggyőződésünk, hogy az emberi kapcsolatokat az egyesületen belül is erősíteni kell. Az utóbbi időben leginkább online tartottuk a kapcsolatot, kiscsoportos programokat szerveztünk, és egyre inkább vágyunk a személyes találkozókra.

– A január, ugye, elsősorban a hóról szólt. A nagybereznai járási Viharoskán lévő Vadvölgy panziónk szomszédságában van Ukrajna leghosszabb sípályája, a Kraszija, oda szerveztünk síelési lehetőségeket. Ezt nagyon élvezik a családok, hisz nem mindenki engedheti meg magának, hogy teljes költségen nagycsaládosként elutazzanak egy ilyen síparadicsomba. Előtte Polenán sísulit, sítábort is szerveztünk. Persze szánkózást és hófánkozást is beiktattunk, hogy a kisebbeknek, illetve azoknak is felejthetetlen kikapcsolódást biztosítsunk, akik nem mozognak magabiztosan a sípályákon.  

– A Valentin-naphoz közeli időpontban évente megrendezett házasság hetéhez egyesületünk is csatlakozott. Idén kisebb csoportokban tartjuk meg a házaspárok vacsoráját, és reménykedünk benne, hogy – természetesen a karanténszabályok betartásával – ezúttal is sikerül színházi előadáson, illetve közös fürdőzésen is részt vennünk. De tervezgetjük a március 15-i ünnepséget is.

Kovács Erzsébet


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »