A múlt felidézésével tekintenek a jövőbe – 35 éves a Csallóközi Múzeum kiállítási csarnoka

A múlt felidézésével tekintenek a jövőbe – 35 éves a Csallóközi Múzeum kiállítási csarnoka

A Csallóközi Múzeumban, Dunaszerdahelyen egy jubileumi kiállítás megnyitására került sor augusztus 19-én, amely az érdeklődőknek bemutatja a múzeum kiállítócsarnokának 35 éves történetét.

Az augusztusi estén a visszatekintés nem egy pillanatra szólt, hiszen három évtized képei, tárgyai idézték fel a múltat azok számára, akik részesei voltak az ünnepi megnyitónak. Természetesen, mint minden jubileumi ünnepségen, ez alkalommal is a nagyközönség előtt megnyíló tárlatot a szakemberek és a támogatók méltatták.

Nagy Iván, a múzeum igazgatója azok álmának a megvalósulását hangsúlyozta, akik létrehozták ezt a kiállítási csarnokot, és nemcsak létrehozták, hanem szellemmel, élettel, kreativitással töltötték meg az elmúlt három évtizedben. Amikor a jubileumi kiállítás ötlete megfogalmazódott, a múzeum vezetősége és munkatársai nagy kihívással néztek szembe.

Ezeket felhasználva olyan kiállítási anyagot állítottak össze, amely méltóképpen, ám a teljesség igénye nélkül idézi a szemlélő emlékezetébe az értékesebbnél értékesebb kiállításokat, tárlatokat, konferenciákat, előadásokat, zenés és táncos, valamint dramaturgiai rendezvényeket, melyek nélkül a „Csalló” története elképzelhetetlen.

Hírdetés

Berényi József, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntő szavai után kiemelte: „A Csallóköznek mindig különleges helyzete volt, akár az Osztrák-Magyar Monarchiára, akár Csehszlovákiára vagy Szlovákiára gondolunk.

A továbbiakban beszámolt arról, hogy 2015 óta a megyei támogatásokkal, mintegy 650 ezer euróval járultak hozzá, hogy a múzeum épülete megfeleljen a modern kor követelményeinek. Emellett elmondta, hogy a múzeum igazgatójának és a munkatársainak további nagyszabású tervei vannak, amelyeket igyekezni fognak a megye részéről megvalósítani.

Kopócs Tibor, a MAMSZE elnöke visszatekintésében a szlovákiai magyar művészek törekvéseinek célját 1990, 2014 és napjaink viszonylatában fogalmazta meg, a változatlanságot hangsúlyozva: „istápoljuk és gyarapítjuk a felvidéki magyar kortárs vizuális kultúrát, melynek sok esetben a Csallóközi Múzeum adott helyet és teret.” A képzőművész záró szavaiban megköszönte a múzeum vezetősége és munkatársai lelkes, odaadó és hozzáértő munkáját, amellyel gondozzák a rájuk bízott értékeket.
A kiállítás augusztus 28-ig látogatható.

Az alábbiakban Hideghéthy Andrea képriportja látható:

(Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »