A műanyag palackok kupakjait már nem olyan könnyű eltávolítani, de Szlovákia esetében van egy kivétel

A műanyag palackok kupakjait már nem olyan könnyű eltávolítani, de Szlovákia esetében van egy kivétel

A műanyag palackok kupakját újonnan már nem olyan könnyű eltávolítani. Július 3-án, szerdán életbe lépnek a hulladéktörvény azon változásai, amelyek értelmében a gyártók a műanyag és kompozit csomagolású italokat csak rögzített kupakokkal engedhetik forgalomba.

Az új jogszabály az Európai Unió valamennyi tagállamára vonatkozik, és az egyes országoknak végre kell hajtaniuk. Katarína Kretter, az ENVI – PAK termelői felelősségvállalási szervezet kommunikációs igazgatója arról tájékoztatott, a cél az, hogy hozzájáruljanak a környezetterhelés csökkentéséhez. Hozzátette azonban, hogy az emberek a gyakorlatban nem szeretik ezt a szabályozást.

Idegesítik az új, rögzített kupakok? Ez az oka az újításnak

 „Gyakran találkozunk azzal a véleménnyel, hogy a rögzített kupakok csökkentik az ivás kényelmét a fogyasztók számára. Megértjük a kényelem csökkenését, de saját lomtalanítási elemzéseinkből, amelyeket az ENVI – PAK rendszeresen végez, tudjuk, hogy rengeteg ilyen műanyag kupak került a természetbe, ezért hisszük, hogy a természet végső soron profitál majd ebből a szabályozásból“

– mondta Kretter.

Kifejtette továbbá, hogy a gyártók felelősek termékeik teljes életciklusáért, még akkor is, ha hulladékká válnak.

Hírdetés

Kivételt képez a tej

 „A gyártóknak is fontos, hogy a csomagolást, beleértve a kupakokat is, újrahasznosítsák, és ne kerüljenek szemétlerakóba. Ezzel a lépéssel ez az esély ismét megnő. A kupakok az újrahasznosítás során értékes anyagot képviselnek, hiszen a vízvezeték-csövek, raklapok, konténerek, dobozok és egyéb termékek gyártásánál használják fel”

– mondta.

A rögzített kupakok bevezetésénél Szlovákiában a tej kivételt képez. „Bár ez az európai szabályozás Unió-szerte általában az italcsomagolásokra vonatkozik – vagyis kifejezetten az italok műanyag és kompozit csomagolására –, a szlovák jogszabályokban kifejezetten a tejcsomagolások tekintetében találkozunk majd kivétellel. A szlovák törvényhozás keretein belül ugyanis a tejet nem tekintik italnak. Annak ellenére, hogy a tejet isszuk, élelmiszernek számít” – magyarázta Kretter.

Azt tanácsolta azonban a tej- és tejtermékgyártóknak, hogy helyezzék előtérbe a rögzített kupakokat, elkerülve ezzel az egységes európai piacon belüli problémákat.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »