A menekültjog megvonása a férfiaktól súlyosan sérti az alapvető emberi jogokat

A menekültjog megvonása a férfiaktól súlyosan sérti az alapvető emberi jogokat

Linn Stalsberg az Agenda Magasinban arról írt, hogy a a férfiak emberi jogainak megsértése az, hogy nem hagyhatják el Ukrajnát az orosz háborús támadás után kihirdetett szükségállapotban.

“Az emberi jogok közé tartozik, hogy mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy elhagyja a háborús övezetet, például az Emberi Jogok Európai Egyezményének 13. cikk (2) bekezdése szerint: “Mindenkinek joga van elhagyni bármely országot, beleértve a sajátját is, és visszatérni hazájába.” Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 14. cikke pedig kimondja, hogy senkit nem lehet nemi alapon megkülönböztetni.(…)

A tradicionális nemi felfogás azt várja el, hogy a férfiak meghaljanak a háborúban, míg a nők meneküljenek és vigyázzanak a gyerekekre. Ez pedig egy interszekcionalista felfogásba helyezhető, ahol a rasszizmussal is összevethetővé válik, amikor a háborút és a menekülést, mint annak méltó és méltatlan áldozatait kell elemezni. Ez különösen vonatkozik az arra érdemes és méltatlan menekültekre: a nők és a gyerekek arra érdemesek, a fiúk és a férfiak pedig gyávák, és ha a határukon túl is megjelennek, akkor otthon kellett volna harcolniuk/építeni az országukat.

Hírdetés

Sok ukrán választhat, hogy ott akar-e maradni és harcolni a hazájáért, fegyverrel vagy anélkül. Ez helyes. De mindenkinek, aki jogilag férfi, nincs más választása. Ami helytelen. A New York Times podcastjában Tyhran karikaturista beszél arról, hogyan állították meg a lengyel határon: “Nem tudom elképzelni, hogy katonai dolgokat csináljak (…) nincs ebben tapasztalatom (…) félek puskát fogni (…) nem tudom elképzelni, hogy fegyvert tartsak.” Tyhran azt is elmondta, hogy a határon megalázták az őrök azokat, akik megpróbáltak elmenekülni. Más ukrán férfiakhoz hasonlóan ő is így próbál illegálisan átszökni a határon. Probléma viszont, hogy nem kapnak kilépési pecsétet az útlevelükbe. Kérdés, hogy később újra bejöhetnek-e.

A lezárt határok új sebezhetőséget okoznak. Egyes férfiak 2000 euró körüli összegért szöknek el az országból – ami az ukrajnai átlag havi fizetés négyszerese. És ők azok, akiket elkaptak, ezért került nyilvánosságra. Valószínűleg a leggazdagabbak még többet fizetnek, és így biztonságosabb útvonalakat kapnak.
Az országot elhagyni kívánó fiúk és férfiak beutazási tilalmát meg kell szüntetni. Ukrajnának, mint minden háborúban álló országnak, meg kell védenie civiljeit. A katonai képzettség, motiváció nélküli férfiak civilek, és a civileket hagyni kell, hogy elkerüljék a háborút, és ne kényszerítsék bele őket.

Az egyenlőség a háborúban, akárcsak a békében, azt jelenti, hogy minden nemnek meg kell adni a lehetőséget a menekülésre, ha akar, vagy a harcra, ha akar. E jog megtagadása a férfiaktól a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »