A megkérdezettek többsége ellenzi a korrupcióért kiszabható büntetés enyhítését

A megkérdezettek többsége ellenzi a korrupcióért kiszabható büntetés enyhítését

Szlovákia lakosságának többsége nem ért egyet a korrupciós ügyekben kiszabható büntetések enyhítésével. 43,4 százalék határozottan nem ért egyet, 34 százalék inkább nem ért egyet ezzel. A lakosság 4,6 százaléka támogatja az enyhítést – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Transparency International Slovakia (TIS) megbízásából január 16. és 23. között végzett a Focus ügynökség 1015 válaszadó bevonásával.

A felmérésből az is kiderült, hogy az enyhébb büntetések elfogadására irányuló törekvések ellenállást váltottak ki a koalíció szavazóinak körében is. A Hlas és az SNS szavazói körében meghaladta a 70 százalékot azok aránya, akik nem értenek egyet a korrupciós bűncselekményekért kiszabható büntetések enyhítésével. A Smer szavazói között ez az arány meghaladta a 65 százalékot.

Hírdetés

Michal Piško, a TIS igazgatója megjegyezte, a büntetések enyhítésével kapcsolatban kritikusan nyilatkozó kormánypárti szavazók aránya csak kis mértékben tér el a teljes mintától.

A közvélemény-kutatás készítői arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók hogyan látják a korrupció büntetését. A lakosság több mint fele úgy becsüli, több tíz embert ítélnek el évente korrupciós bűncselekmény miatt. A válaszadók 6,4 százaléka szerint ez a szám több mint száz.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »