A megbocsátás útján – Nagyböjti lelkigyakorlat Udvardy György veszprémi érsekkel (I. rész)

A megbocsátás útján – Nagyböjti lelkigyakorlat Udvardy György veszprémi érsekkel (I. rész)

Március elsején megkezdődött Udvardy György veszprémi érsek 5 alkalomból álló nagyböjti lelkigyakorlata. A veszprémi Károly-templomban a szerdai 17 órás szentmisék keretében elhangzó elmélkedések az egyházmegye YouTube-csatornáján online is követhetőek. A lelkigyakorlat első elhangzott elmélkedése A megtérés – Isten ajándéka címet viselte.

„Szeretnénk jól felhasználni ezt az időt, amit az idei esztendőben kapunk Istentől. Szeretnénk jól felhasználni, és élni a figyelmeztetéssel. Szeretnénk jól felhasználni meghívásunkat is, hiszen mi Isten életére kaptunk meghívást, a keresztségünk erre jogosít fel bennünket. Szeretnénk felhasználni azt a nagy lehetőséget újból, hogy Isten országának polgáraiként élhetünk. Ismerjük ennek az országnak a törvényeit, a Szentlélek által benne a szívünkben vannak, és mi nem akarunk kisebbet, kevesebbet, nem akarunk ettől méltatlanabbat, minthogy Isten országában akarunk élni. Ennek az országnak a polgáraiként.

Meghívásunkkal óriási méltóság jár. Méltóság, mert Isten gyermekei vagyunk. Méltóság azért, mert ez az istengyermekség kapcsolatot teremt az Atya és köztünk. Mégpedig egy éltető, szerető kapcsolatot. Valóságos kapcsolatot. Szeretnénk élni ezzel a méltósággal. Majd mégis azt látjuk, hogy éppen a bűneink azok, amelyek ezt a méltóságot megsértik, elveszik tőlünk, kifosztanak bennünket. A keresztségben óriási ajándékot kapunk. Isten gyermekei vagyunk, Jézus Krisztus testvérei vagyunk, az örök élet örökösei vagyunk és a Szentlélek otthonai.

Nemcsak vágyainkban vagyunk kapcsolatban az Istennel, nemcsak a cselekedeteink által, vagy azáltal, hogy a parancsait megtartjuk – ezt sem tudjuk a Szentlélek nélkül megtenni –, hanem

(…)

Szeretnénk méltó módon készülni húsvét ünneplésére, szeretnénk őszinte bűnbánatot tartani, szeretnénk a bűnbánat megtérés ajándékát befogadni és szeretnénk az életünkön változtatni. Nemcsak egyszerűen reparálni egy-egy területet, hanem Isten kapcsolatában élni, az Atyával való kapcsolatban élni az életünket, bizalomban élni az életünket. Adja Isten, hogy ezt az időt jól tudjuk felhasználni. Egészen biztos, hogy a Jóisten ebben az idei esztendőben is nevelni, gyógyítani akar bennünket, akarja, hogy fejlődjünk a Vele való kapcsolatban, és ezt az időt jól használjuk fel. Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa.”

Hírdetés

A teljes elmélkedés az alábbi videóra kattintva visszanézhető, IDE kattintva pedig teljes terjedelemben elolvasható.

A soron következő alkalmak:

 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »