A Máltai Szimfónia varázslata és Jelenlét-díjátadógála az Urániában

A Máltai Szimfónia varázslata és Jelenlét-díjátadógála az Urániában

Szűnni nem akaró taps, elismerő pillantások a nézőtéren, félszeg, majd szélesre húzódó mosolyok és büszke tekintetek a színpadon – az Uránia Nemzeti Filmszínházban lépett fel a Máltai Szimfónia zenekara január 30-án. Az évadnyitó koncert keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által a legszegényebb településeken dolgozó szociális segítők elismerésére alapított Jelenlét díjakat is átadták.

Az ország különböző részeiről, tizenkét felzárkózó településről (Erk, Kótaj, Kömlő, Körösszakál, Nyírmihálydi, Nyírvasvári, Piricse, Pocsaj, Tarnabod, Tarnazsadány, Tiszabura, Tiszanána) érkező 55 tehetséges fiatal zenész, énekes és táncos Báder Ernő művészeti vezető irányításával a díszteremben, telt ház előtt három különböző formációban – Máltai Szimfónia Országos Nagyzenekar, Máltai Szimfodrom és  Máltai Szimfónia All Stars Gipsy Band – szólaltatott meg hazai és nemzetközi műveket, feldolgozásokat.

A három zenei blokkból és a közös ráadásból álló koncerten az autentikus cigány népdaloktól a komolyzenei művekig egyaránt megmutathatták tudásukat a szimfóniás növendékek, akikkel vendégfellépőként színpadra állt Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő is. A zenei betétek között Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alelnöke, diagnózis alapú felzárkózási stratégia végrehajtásáért és felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos mutatta be a segélyszervezet és a Jelenlét program történetét.

A koncerten jelen volt Herczegh Anita asszony, illetve Fülöp Attila és Dukai Miklós államtitkárok és a Belügyminisztérium vezető tisztségviselői; Kozma Imre atya, az MMSZ alapító elnöke, számos Magyarországon szolgáló nagykövet, illetve a Felzárkózó települések programban (FeTe) részt vevő karitatív és egyházi szervezetek vezetői, munkatársai.

A másfélórás gálán műsorvezetőként Bősze Ádám zenetörténész avatta be a nézőket a Máltai Szimfónia rejtelmeibe, a zene közösségépítő és megmentő, sorsfordító szerepébe.

A felzárkózó településeken a zeneoktatás a szociális munka egyik kiemelten fontos eszköze, az élményalapú zeneoktatás hamar sikerélményhez juttatja a gyerekeket, a tehetségesebbek előtt pedig új utakat nyit meg.

A FeTe-településeken zajló segítő-támogató munka, a Jelenlét alapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenlétmódszertana, amely folyamatos és aktív segítői jelenlétet vár el a településeken dolgozóktól. Ennek az állandó, odaadó, lelkiismeretes és áldozatos munkának elismerésére alapította a segélyszervezet a Jelenlét díjat 2017-ben. A díjat szimbolizáló bronzplakettet Csíkszentmihályi Róbert (1940–2021) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrász és éremművész alkotta, az emlékérem a jóléti erkély és a nyomor kapcsolatát ábrázolja. A 2023-as év volt az első, amikor két díjazott helyett már négyen vehették át a díjat, idén pedig ötre bővült az elismertek száma. A díjakat Vecsei Miklós és Lantos Szilárd, a modellprogramok vezetője adta át.

2024-ben Jelenlét díjat vehetett át Fodor Éva (Magyar Máltai Szeretetszolgálat), Szurominé Neuzer Nikoletta (Baptista Szeretetszolgálat), Elekné Román Katalin (Világítani Fogok Egyesület) és Inántsy Pap Sándor (Magyar Máltai Szeretetszolgálat).

Hírdetés

­*

A Máltai Szimfóniáról

A Felzárkózó települések program keretében működő Máltai Szimfónia program a különórákra, szakkörökre, zeneiskolába el nem jutó gyermekek számára közel 50 helyszínen nyújt hangszeres oktatást. A nehéz elméleti ismereteket mellőző, élményalapú módszer révén a gyerekek már néhány hét után képesek lesznek egyszerűbb dallamok lejátszására, és rövid idő alatt megismerik a közösségben átélt siker élményét. A lehetőségektől távol eső településeken több mint 1000 gyermek tanul zenélni, a legügyesebb szimfóniás növendékekből alakult zenekar több alkalommal lépett már fel a Danubia Zenekar vendégeként, koncertezett a budapesti Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben, készített videóklipeket, és nagy sikerű önálló előadást tartott a bécsi Konzerthausban.

A Jelenlét programról

A Jelenlét program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat válasza a nyomorra. A nyomorúság a szegénység azon mélysége, amikor a hiány már olyan mértéket ölt, hogy eltűnik a holnap, nincs már tervezés, hosszú távú célok, csak a ma számít. Ha jól és hatékonyan akarunk segíteni az ilyen körülmények között élő embereknek, akkor ahhoz előbb meg kell értenünk a helyzetüket. Nem elég csak odamenni, ott is kell maradni. Ez hosszú távú elköteleződés, sorsközösség-vállalás, ám ez a folyamatos, segítő személyes jelenlét alapozza meg a bizalmat és a „jól segítést”. Munkatársaink nem előkelő idegenek egy fővárosi irodából, vagy kéthetente egyszer odatévedő szakértők, hanem a falvakban állandóan megtalálható szociális munkások, akik aktív jelenlétükkel részesei a település mindennapjainak, így a felvetődő problémákra gyors és pontos választ, megoldást tudnak adni. A Jelenlét program nem általános megoldásokat nyújt, hanem mindig az egyénre, a családra fókuszálva segít – és ha kellően sok család élete változik meg, akkor az már a település egészén is látható lesz. A Jelenlét célja, hogy újraépítse, feltámassza a közösségi életet, életet leheljen a településbe, és megmutassa, hogy van kiút a reménytelennek és végérvényesnek látszó kilátástalanságból.

A Máltai Szeretetszolgálat 2016-ban Magyar Örökség díjjal elismert Jelenlét programja a módszertani alapja a 2019-ben indult Felzárkózó települések programnak.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád Csaba

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »