A Magyar Rádió hatására lett világszerte hallgatható a Vatikáni Rádió

A Magyar Rádió hatására lett világszerte hallgatható a Vatikáni Rádió

A szeptember 5-12. között zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főbb eseményeit élőben közvetíti a közmédia, ám addig is számos vallási témájú műsor látható, hallható csatornáin segítve a lelki ráhangolódást. A legutóbbi, 1938-as, Budapesten rendezett kongresszus idején a médiának még nem volt ilyen kiemelkedő szerepe, ám a rádió erejét ezen az eseményen ismerte fel a későbbi XII. Pius pápa. Erről és a közmédia vallási műsorairól mesélt a NYÁR 21 adásában Barlay Tamás, a közmédia Vallási Főszerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetője.

A jelenleg is futó vallási műsorok és filmek mellett a közmédia új műsorokkal is hangolódik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, amelynek idén ősszel Budapest ad otthont.

A Duna Televízión augusztus 20-a óta új részei láthatók az Ő és én című sorozatnak. A szeptember 6-ig a Duna Televízión és a Duna World műsorán látható tanúságtételek szereplői hétköznapi emberek, akik a pár perces kisfilmekben vallanak saját hitükről. Emellett augusztus 23-tól a Reménység oszlopai hangjáték folytatása hallható a Kossuth Rádióban. A Király a Föld fölött című tízrészes alkotás a koronavírus-járvány egy éve alatt játszódik, szereplőit a sorozat első évadában már megismerhette a közönség.

Azt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ami majd sok év múlva maga is történelemmé válik. Minderről az MTVA Vallási Főszerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetője beszélt a NYÁR 21 adásában.

Hírdetés

„A szeptember 5-12. között zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeit több csatornánkon is lehet majd követni. Közvetítjük – többek között – a szeptember 5-i nyitómisét, a 11-i Kossuth téri misét és a körmenetet, valamint a szeptember 12-ei zárómisét is” – mondta Barlay Tamás, aki a média jelentősége kapcsán a NYÁR 21-ben el is mesélt egy történetet az 1938-as kongresszusról.

„Az 1938-as májusi budapesti kongresszuson a rossz idő miatt nem tudta elmondani zárószózatát a pápai legátus, Eugenio Pacelli, ezért azt javasolták neki, hogy tegye meg azt a Magyar Rádióban.

A beszélgetés ide kattintva nézhető újra. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó programokról, műsorokról a közmédia weboldalán lehet részletesen olvasni.

(MTVA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »