Idén is várják a fiatalokat Egerszalókra, a lelki erőműbe

Idén is várják a fiatalokat Egerszalókra, a lelki erőműbe

Július 18–21. között idén is Egerszalókra várják a 16–29 év közötti fiatalokat. A szervezők értékes programokkal – előadásokkal, műhelymunkával, kiscsoportos és kerekasztal-beszélgetésekkel, koncertekkel és más szabadidős tevékenységekkel – készülnek, illetve szentségimádásra és szentgyónásra is lesz lehetőség. A nyitó szentmisét július 18-án 18 órától Ternyák Csaba egri érsek mutatja be.

Az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat minden évben július harmadik hetében, csütörtökön kezdődik, és vasárnapig tart. Átlagosan mintegy ezer résztvevőjével joggal nevezhető Magyarország (jelenleg) legnagyobb, több napig tartó katolikus ifjúsági találkozójának, ahol gazdag programkínálattal várják a résztvevőket.

Az elsősorban 16–29 év közötti fiataloknak szóló színvonalas előadásokon túl kiemelt hangsúlyt kapnak a kiscsoportos beszélgetések is, amelyek segítségével a résztvevő fiatalok, élményeiket és gondolataikat egymással megosztva hatékonyabban tudják feldolgozni az előadásokon hallottakat. Mivel ifjúsági találkozóról van szó, a téma is és a program is ennek megfelelően épül fel.

Egertől három kilométerre fekszik a festői szépségű Egerszalók, ahol 1982-ben rendeztek először ifjúsági találkozót és lelkigyakorlatot. A Szalóki Találkozó kezdetben a kommunista rendszer által egyáltalán nem támogatott rendezvények közé tartozott, így a természetes igényen túl egyfajta véd- és dacszövetség kovácsolta össze azt a maroknyi fiatalt, aki akkor résztvevője volt.

Az 1980-as évek elején Domán Ferenc egerszalóki plébános kérte fel Kerényi Lajos piarista szerzetest, hogy tartsa meg a nyári lelkigyakorlatos ifjúsági találkozókat, ahol titokban ugyan, de lehetett beszélgetni a hit, a kereszténység, a társadalom időszerű kérdéseiről. Nem csupán a materialista világnézet által meghatározott témákat lehetett elővenni, hanem az élet valódi kérdéseiről cserélhettek eszmét. Ahogy folyamatosan lazult a rendszer, a találkozók a tiltottból a tűrt kategóriába estek, és évről évre egyre többen érkeztek, sőt a 80-as évek végétől már a határainkon túlról is jöttek magyar fiatalok. A kezdetben egynapos tábor ma már négy napig tart, és elmondható, hogy a vonzása tartós a fiatalok felé.

„Olyan erőterei vannak ezeknek az eseményeknek, amelyektől jobb lesz a világ, ezért lenne szükség arra, hogy minél több legyen ezekből” – áll Kerényi Lajos Adj nekem lelkeket, Uram! című önéletírásában. Az egerszalóki találkozót sokan lelki erőműnek becézik.

Hírdetés

A 16 évnél fiatalabbak csak családdal (szülővel, szülőkkel) vagy egyéb nagykorú kísérővel (testvér, közösségvezető, plébános, pedagógus) vehetnek rész a rendezvényen.

A lelki elmélyülés mellett a fiatalok fesztivál keretében is megélhetik a keresztény örömöt.

A találkozó sátortábor jellegű: a résztvevők a maguk által hozott és fölállított sátrakban laknak, ezek helyének kijelölésében (esetleg annak fölállításában) a szervezők segítséget nyújtanak. A sátorozáshoz ajánlatos hozni a megfelelő járulékos dolgokat, mint pl. takaró, polifoam, elemlámpa, esőköpeny stb.

A szervezők az előző évekhez hasonlóan térítés ellenében idén is biztosítják a meleg étkezés lehetőségét.

A részletes program IDE kattintva érhető el.

További információk az esemény weboldalán ITT olvashatóak, illetve bármilyen, a találkozóval kapcsolatos kérdéssel, problémával kapcsolatban az [email protected] címen lehet érdeklődni.

Forrás: szalokitalalkozok.egriegyhazmegye.hu

Fotó: Egri Főegyházmegye; Merényi Zita és Lambert Attila (archív – válogatás az előző évek felvételeiből)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »