A legősibb maja naptárra bukkanhattak a régészek

A legősibb maja naptárra bukkanhattak a régészek

A guetamalai San Bartolo lelőhely Las Pinturas nevű piramisában több ezer festett vakolattöredék található, ezek közül kettő időszámításunk előtt 300 és 200 között készülhetett, és a maja naptárak legkorábbi bizonyítéka lehet.

Egy új tanulmány alapján azonosíthatták a maják legkorábbi ismert naptárát – számolt be róla a Science News-ra hivatkozva a Hirado.

A guetamalai San Bartolo lelőhely Las Pinturas nevű piramisában több ezer festett vakolattöredék található,

ezek közül kettő időszámításunk előtt 300 és 200 között készülhetett, és a maja naptárak legkorábbi bizonyítéka lehet – írta a National Geographic.

Hírdetés

A töredékeken a 260 napos év egyik napját, a szarvast jelenítik meg.

A kalendárium jól ismert a mezoamerikai lelőhelyekről, és egyes őslakos közösségek még ma is használják. David Stuart, az austini Texasi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a naptár hosszú hagyománya a maja intellektuális kultúra fennmaradásának jele.

Időszámítás előtt 400 és időszámítás szerint 100 között hétszer rombolták le, illetve építették újjá a Las Pinturast, a folyamattal pedig időkapszulák sorozata alakult ki. A szakértők a naptártöredékek rétegéből, illetve az azt fedő anyagból gyűjtöttek mintákat, ezeket szénizotópos elemzés alá vették. A lelőhelyen egyébként már két évtizede zajlanak az ásatások, a legkorábbi maja írás bizonyítékai is a töredékek rétegéből kerültek elő.

A 260 napos számítást tzolkinnak nevezik, ez 20 nap 13-szoros ismétléséből állt, a szarvas az egyik, hetedik napot jelöli. Mivel a piramisban talált ábra igen komplex, a szakértők azt feltételezik, hogy a naptár már évszázadokkal korábban is létezett.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »