A legjobb természetes szúnyogriasztók

A legjobb természetes szúnyogriasztók

A szúnyogok nemcsak a vízparti nyaralásokat, de a nagyvárosi nappalokat és éjszakákat is megkeserítik. A drogériákban, patikákban sokféle szúnyogriasztó kapható, de mielőtt bevetnénk ezeket, próbáljuk ki az alábbi vegyszermentes megoldásokat is.

A cicák megőrülnek az illatáért, a szúnyogok viszont menekülnek előle. Egy kutatás szerint a növényben található olajok tízszer olyan hatékonyan tartják távol a moszkitókat, mint a boltban kapható szúnyogriasztó szerek – írja a Házipatika.com.

Használhatunk tiszta citromfű-olajat is, de ügyeljünk arra, hogy mindig csak jó minőségű olajat használjunk, hogy elkerüljük a bőrirritációt. Bár nem olyan hatásos, mint a macskamenta, érdemes adni a citromfűnek is egy esélyt.

Ehetünk nyers fokhagymát, de szedhetjük kapszula formájában is – a bőrünkön keresztül kipárologva a fokhagyma szaga taszítani fogja a kis vérszívókat.

Hírdetés

A levendula olaja nemcsak kellemes illatú, de szúnyogriasztóként is régóta használatos. A legjobb, ha elkeverjük valamilyen más olajjal – erre a célra a barackmag, a mandula és a kókusz olaja is megfelelő.

Egy New England-i tanulmány szerint a neem-fa olaja is hatékonyabb a boltokban kapható szúnyogriasztóknál – ezzel is tehetünk egy próbát.

Ha valahol be tudunk szerezni organikus szójaolajat, akkor szintén bevethetjük szúnyogok ellen, akár önmagában, akár levendulaolajjal elkeverve. Az ára nem túl magas, viszont szúnyogriasztó hatása mellett még remek bőrtápláló is, sőt a töredezett hajvégek ellen is bevethetjük.

Ha van kerti tavunk, mindenképpen ültessünk bele lótuszt, mivel segít elpusztítani a szúnyogok lárváit, így nagyobb eséllyel tarthatjuk őket távol a kertünktől.

Keverjünk össze 6-6 cseppet a következő olajokból: macskagyökér, citromfű, levendula, neem és fekete bors, majd adjuk illatanyagmentes testápolóhoz vagy valamilyen növényi olajhoz, és tegyük hűvös helyre, jól záródó üvegbe. Kevéssel kenjünk belőle a bőrünkre, mielőtt olyan helyre megyünk, ahol sok a szúnyog.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »