A legjobb mozgásformák fájdalomra

A legjobb mozgásformák fájdalomra

Sokan abbahagyják a testmozgást, amikor olyan betegségük lesz, amely krónikus fájdalommal jár. Ez nagy hiba, mert a sporttól enyhülhet a fájdalom, és javulhat az életminőség. De csak ha a megfelelő mozgásformát választjuk!

Az úszás alacsony intenzitású mozgásforma, amely kíméli az ízületeket, emellett erősíti az izmokat, és segít, hogy rugalmasak és hajlékonyak maradjunk. Arra ügyeljünk, hogy a mellúszást és a pillangóúszást érdemes kerülni, ha a hátunk vagy a nyakunk fáj – ilyenkor maradjunk a gyorsúszásnál, esetleg a vízi tornánál – írja a Házipatika.com.

A gyaloglást méltatlanul alulértékelik – csökkenti a stresszt, erősíti az állóképességet, és mivel a mozgás során a szervezetben endorfin termelődik, segít a fájdalom csillapításában is. Napi fél óra sétával nagyon sok krónikus fájdalommal járó betegség tünetei javulhatnak.

Hírdetés

A Harvard egyetem kutatása szerint a tai chi is segít csökkenteni a krónikus fájdalmat. Ez a kínai edzésmódszer a nyújtást, a légzéskontrollt, a meditációt és az erősítést kombinálja. Nagyjából három hónap rendszeres tai chizás után csökkenhet a fájdalom mértéke, ráadásul ez a mozgásforma segít felvenni a harcot a magas vérnyomással, a depresszióval, és a szív egészségének is jót tesz.

A jógázás csökkentheti a fájdalmat és a kortizol szintjét a szervezetben. Arra azonban figyelni kell, hogy csak olyan gyakorlatokat végezzünk, amelyek kíméletesek a gerinccel és az ízületekkel. A rendszeres, óvatos nyújtás is jó ötlet lehet.

Különösen az arthritiszben szenvedő betegeknek tehet jót, ha saját testsúlyos gyakorlatokat végeznek, persze csak kíméletesen, mert növelik az izomtömeget és erősítik a csontokat is. Az alacsonyabb intenzitású gyakorlatok helyes kivitelezéséhez érdemes lehet személyi edző segítségét kérni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »