A legfelsőbb bírósághoz fordult az ellenzék (Egyesült Jobboldal Szövetség)

A legfelsőbb bírósághoz fordult az ellenzék (Egyesült  Jobboldal  Szövetség)

Nem indulhat a június 9-i helyhatósági és EP-választásokon a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) – erről vasárnapi ülésén döntött a Központi Választási Iroda (BEC). Az ellenzéki politikusok „politikai agressziónak” minősítették a döntést és bejelentették, hogy a legfelsőbb bíróságon támadják meg a határozatot.

A tavaly decemberben alakult, három ellenzéki pártot összefogó ADU vezetői szombaton nyújtották be a Központi Választási Irodához a pártszövetség megalakításáról szóló megállapodást, ám ez vasárnap elutasította a választási szövetség iktatását. Cătălin Drulă, az USR elnöke úgy vélte, a megállapodás elutasítása a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésére történt, és „politikai agressziónak” minősül Klaus Iohannis államfő és a hatalmon lévő politikai alakulatok elnökei, Marcel Ciolacu kormányfő és Niolae Ciucă szenátusi elnök részéről. Drulă azt ígérte, hogy az ellenzéki pártok „nem állnak meg”, tisztességes alternatívát kínálnak a jelenlegi hatalommal szemben, és ezt „az általuk kontrollált intézmények trükkjei sem tudják megakadályozni”. Nyomatékosította, hogy a legfelsőbb bíróságon támadják meg a döntést, ezt tegnap meg is tették. A legfelsőbb bíróságnak 24 órán belül kell döntést hoznia az ügyben.

Hírdetés

A választási iroda azzal indokolta döntését, hogy a bejegyzett pártok nyilvántartásában szereplő adatok szerint a PMP elnöke Cristian Diaconescu, de nem az ő aláírása szerepel az Egyesült Jobboldal Szövetség megalapításáról szóló megállapodáson.

Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, semmi köze a Központi Választási Iroda döntéséhez. Hangsúlyozta: a döntést a BEC bírái hozták, akiknek ő még a nevüket sem tudja.

A legutóbbi közvélemény-kutatások 13–15 százalékon mérték az ellenzéki pártszövetség támogatottságát.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »