A külföldről szavazók ne hagyják az utolsó pillanatra a postázást

A külföldről szavazók ne hagyják az utolsó pillanatra a postázást

A külföldön élő választópolgároknak nem szabad az utolsó pillanatra hagyniuk a szavazólap feladását, mert egyes távoli országokból hosszabb idő alatt érkezik meg a posta – emlékeztet a belügyminisztérium. A külföldön feladott levélnek legkésőbb szeptember 29-én 12 óráig meg kell érkeznie a belügyminisztériumba.

„A külföldön szavazó választópolgár postán vagy futárszolgálattal küldheti el a borítékot. Szlovákiából is elküldheti, illetve a törvényes határidőig személyesen is leadhatja a belügyminisztérium pozsonyi, Drieňova 22. szám alatti irodájában. A postaköltséget a választópolgár – a feladó – fizeti” – közölte a tárca sajtóosztálya.

A belügyminisztérium minden külföldön regisztrált választópolgárnak ajánlott levélben küldte el a szavazáshoz szükséges anyagot. A választópolgár kérheti azok újbóli kézbesítését, ha az eredetileg feladott boríték kézbesítetlennek minősítve visszaérkezett a belügyminisztériumba.

Hírdetés

Ha a választási anyagot tartalmazó boríték kézbesítetlenül visszajött, a választópolgár az alkalmazás segítségével kérheti, hogy újból küldjék el neki. Itt a postacímet is megváltoztathatja. Az újraküldést szeptember 20-ig lehet kérni. A választópolgárt e-mailben értesítik, ha a küldeményt nem kézbesítették.

Azoknak a Szlovákiában állandó lakhelyre bejegyzett választópolgároknak, akik nem tudják időben elküldeni, vagy fel sem adták a borítékot, lehetőségük van a választás napján Szlovákia területén, az állandó lakóhelyükön szavazni. Aki nem az állandó lakóhelyén szeretné leadni a voksát, választói igazolványt kérhet. Ehhez először le kell mondania az önkormányzaton a postai szavazásra szóló regisztrációt, és kérnie kell a választói igazolványt.

Az előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án, szombaton tartják. A választáson 24 politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció indul.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »