A következő iskolaévtől bővíti tevékenységi körét a losonci Regionális Pedagógustámogató Központ

A következő iskolaévtől bővíti tevékenységi körét a losonci Regionális Pedagógustámogató Központ

A losonci régióban immár egy esztendeje tevékenykedő Regionális Pedagógustámogató Központ a következő iskolaévben bővíti a pedagógusokat támogató szakmai segítségnyújtását. Természetesen az idei tanévben elindított programokat, képzéseket is folytatják.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a központ a Nagykürtösi, a Losonci és a Poltári járás iskoláiban végez hiánypótló munkát. A jelenleg kilenc szakemberrel működő segítőközpontban három magyar szakember is dolgozik, akik zömmel a térség magyar iskoláival foglalkoznak. Kézzelfogható szép eredményeket értek el több losonci és nagykürtösi járásbeli magyar tanintézményben.

– kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Fábián Valéria, a losonci központ munkatársa, mentora. Hozzátette: igen népszerű és hatékony volt a teljes iskolai pedagóguscsoportokkal folytatott munka. Jelentős változások valósultak meg. Erre is nagy igény mutatkozik a következő iskolaévben – mutatott rá.

Az idei tanévben számos továbbképzést bonyolítottak le egyes iskolákban. Sok esetben az iskolareform és az aktualizálás került a középpontba. Ezen szakmai képzéseknek is lesz folytatása.

Ilyen csoportok lennének például az alsó tagozatos tanítók, avagy azonos tantárgyakat tanító tanárok, intézményvezetők. Az egyes online csoportokat mentorok irányítják majd.

Hírdetés

Itt a lényeg a kollégák összeköttetése a kapcsolatépítés, a tapasztalatcsere és a kölcsönös segítségnyújtás érdekében. A szakos tanároknak sok esetben – főleg kis településeken – nincs is nagyon lehetőségük azonos szakos kollégával tapasztalatot cserélni – véli Fábián Valéria.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb gondot okoz a szövegértés az iskolákban. Erre is szeretnének összpontosítani a központ szakemberei.

Egyre többen ismerik meg a Regionális Pedagógustámogató Központ munkáját. Számos új iskola veszi fel velük a kapcsolatot a szakmai támogatás igényével. Az egyéni mentorálások száma is fokozatosan bővül. A továbbképzések esetén az iskolareformmal kapcsolatos szakmai előadások iránt nagy a kereslet. Emellett a módszertani előadásaik, az inkluzív oktatással kapcsolatos ismeretátadások is igen népszerűek.

A központ szolgáltatásait az iskolaév bármely szakaszában igénybe vehetik. Ahogy a szakember elmondta: az együttműködés a legtöbb esetben hosszú távú folyamat, így megéri mielőbb jelentkezni. A központról bővebb tájékoztatás az alábbi szlovák nyelvű honlapon érhető el.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »