A korunk miatt is felmondhatnak a munkahelyünkön

A korunk miatt is felmondhatnak a munkahelyünkön

A módosított Munka Törvénykönyve értelmében bővült a munkáltató jogköre a munkaviszony megszüntetését illetően. Annak a munkavállalónak, aki betöltötte a 65. életévét és egyidejűleg jogosult is az öregségi nyugdíjra, 2022. január 1-jétől a munkáltatója felmondhat.

A Munka Törvénykönyvében ugyanis a parlament jóváhagyta az elbocsátási indokok kibővítését azzal a céllal, hogy támogassa a középiskolai vagy egyetemi végzősök foglalkoztatását, tájékoztatott Eva Rovesná, a munkaügyi tárca szóvivője.

Az a munkavállaló, akinek a munkáltató ennek alapján felmondja a munkaviszonyát, jogosult végkielégítésre.

Hírdetés

Továbbra is érvényes, hogy amennyiben a munkavállaló szeretne, tovább is dolgozhat, egyidejűleg öregségi nyugdíjat is kaphat” – fűzte hozzá a szóvivő.

Ha a munkavállalónak az életkora és az öregségi nyugdíjra való jogosultsága miatt mondanak fel, azt legalább egy hónapos felmondási idővel tehetik.  Ha valaki már egy évnél hosszabb ideje dolgozik a munkáltatónál, a felmondási idő két hónap.

Az a munkavállaló, akinek a munkáltató a 65. életévének betöltése miatt mondta fel a munkaviszonyát, jogosult végkielégítésre a ledolgozott évek számától függően.

„A végkielégítés az első munkaviszony befejeztével az öregségi nyugdíjra vagy a munkaképesség 70%-nál nagyobb csökkenése esetén a rokkantsági nyugdíjra való jogot követően jár. A munkavállaló csak egy munkáltatótól jogosult végkielégítésre. Abban az esetben, ha a munkáltató felmondja a munkaviszonyt, és a munkavállaló jogosult az öregségi nyugdíjra, a munkavállaló kaphat egyidejűleg végkielégítést és lelépési díjat is” – tette hozzá a szóvivő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »