A korrupcióellenes kormány árulói?

A korrupcióellenes kormány árulói?

Az őszre ráfordulva a politikai élet is újjáéledt a szlovák parlamentben. A forró nyár alatt csak ideiglenesen volt béke a koalíció berkeiben, ahogy beköszöntöttek a szürke hétköznapok, máris újabb konfliktusok nehezítik a koalíció mindennapjait. A főszereplőnk kivételesen most nem Matovič, hanem a házelnök, Boris Kollár.

Ahogy azt megszokhattuk, a koalíciós válságok az Igor Matovič és Richard Sulík közötti konfliktusok miatt voltak hangosak az elmúlt időszakban. A felszín alatt azonban nem vettük észre azt, amit sejteni lehetett: Boris Kollár és pártja nélkül ez a koalíció nem életképes.

Kollár mindenképpen ki akart maradni a koalíciós csatározásokból, szépen csendben a háttérben húzódott meg és csak akkor szólalt fel, ha úgy látta, közvetlenül az ő és emberei vannak veszélyben.

Ez most így van, ugyanis a legutóbbi eset közvetlenül az ő pártját érinti.

Peter Pčolinksýt a szlovák titkosszolgálat Sme rodina által jelölt volt elnökét szabadon engedték. A koalíción belül mindenkit sokkolt ez a hír, egyedül Boris Kollár nem találja furcsának a történteket. Kollárék üdvözlik a főügyész, Maroš Žilinka döntését, és szerintük a koalíciós partnereknek nem kellene megkérdőjelezni a főügyész határozatait, hiszen mindent „rendben” talált.

A dolog azért is érdekes, mert a főügyész valójában nem tudta érdemben igazolni Pčolinksý ártatlanságát,

Hírdetés

a többi koalíciós partnert pedig joggal aggasztja a dolog, hiszen a kormány fő prioritásként a korrupcióellenes harcot hirdette meg. A Sme rodina számára elsődleges megvédeni a saját embereit. Ezzel olyan helyzet állt elő, hogy a koalíció nem hirdetheti nyíltan a korrupcióellenes harcot, amíg nem tisztázódott Pčolinský helyzete.

Kollárékkal nem mehetnek szembe, ugyanis tudják, milyen makacsul ragaszkodik a „hűséges” embereihez, és ha a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzik, akkor azt bizony nem szabad félvállról venni.

Márpedig nem lebecsülhető a Sme rodina mozgástere, Pčolinksý ártatlanságáért nemcsak a Sme rodina, de az ellenzék padsoraiból a Smer, és a Hlas-SD is kardoskodott.

Ficóéknak nyilván azért volt ez fontos, mert a jövőben az ő „embereik“ is kiszabadulhatnak. Ne feledjük, Bödör és Gašpar még a börtönben csücsülnek, de a történtekből kiindulva, ki tudja, meddig kell még a hűvösön ülniük..

A Sme rodina számára az a mérvadó, hogy hatalmon legyenek. Teljesen mindegy kikkel szövetkeznek, lényeg, hogy kormányon legyenek, ott legyenek a tűz közelében. Ennek következtében simán kormányra lépnének a Hlas-SD vel, de még a Smerrel is. A legutóbbi vasárnapi politikai vitaműsor során több kérdésben is egyetértett Boris Kollár Peter Pellegrinivel, és ez nem az első eset volt. A múltban is voltak olyan kijelentései Kollárnak, amelyekkel Pellegrini is egyetértett, de az előző választási ciklusban, amikor a Sme rodina ellenzékben volt, többször is megszavazta a Smer törvényjavaslatait. A szociális programjuk pedig többször megegyezett a Smer programjával.

A 2020-as parlamenti választás előtt Kollárék kijelentették, ők bizony drága menyasszony lesznek a többi koalíciós partner számára, és komolyan kell őket venni.

Márpedig a jelenlegi kormánykoalíció, ha nem veszi komolyan a Sme rodina fenyegetéseit, akkor rövid időn belül könnyen az ellenzéki padsorok között foglalhatnak helyet, ugyanis Kolláréknak teljesen mindegy, kivel fognak legközelebb kezet. Bizonyos értelemben a Sme rodina a koalíció motorja, nélkülük szétesik a gépezet, és ezt tudatosítják Matovičék is. Adódik azonban a költői kérdés, a korrupcióellenes harc hogyan működhet tovább ezután?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »