Kaliňák támogatja azt a javaslatot, hogy Danko legyen a parlament elnöke

Kaliňák támogatja azt a javaslatot, hogy Danko legyen a parlament elnöke

Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter a koalíció stabilitása és egyensúlya szempontjából jónak tartja azt a javaslatot, hogy Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke legyen a parlament új elnöke. Kaliňák ezt június 3-án, hétfőn nyilatkozta az RTVS Otvorene s Annou Vargovou c. műsorában.

Kiemelte azt is, hogy ezt a javaslatot Robert Fico miniszterelnök és ő is támogatja. „Úgy gondolom, hogy Andrej Danko jó házelnök volt” – jegyezte meg.

A házelnöki poszt azután üresedett meg, miután a Hlas-SD párt korábbi elnökét és a parlament elnökét, Peter Pellegrinit megválasztották államfőnek. Danko többször is jelezte, hogy érdekli ez a pozíció, amelyet már korábban is betöltött. A második legerősebb koalíciós párt, a Hlas azonban ragaszkodik ahhoz, hogy ezt a pozíciót az ő jelöltjük töltse be.

Kaliňák megjegyezte, hogy tudja, mi szerepel a koalíciós szerződésben, de hozzátette, hogy azt akkor írták, amikor még nem ismerték az új köztársasági elnök nevét.

Hírdetés

„A koalíciós megállapodást nem muszáj, de meg lehet nyitni” – mondta. Hozzátette: megbeszélést fognak folytatni arról, hogyan kívánják folytatni a koalíció működését a következő években, az európai parlamenti választások és azután, hogy Pellegrini elfoglalta az elnöki palotát.

Hangsúlyozta: a cél a stabilitás és a béke, ezért is hajlanak afelé a megoldás felé, hogy parlament elnöki posztját Danko töltse be. Kaliňák hozzátette, nem lenne jó egy hosszú távon betöltetlen pozíció, de rámutatott: ez a kérdés elsősorban a két érintett félhez szól.

„Úgy gondolom, hogy ez nem ártana sem a Hlasnak, sem az SNS-nek” – mondta, megjegyezve, hogy ez egy olyan megoldás lenne, ahol mindenki azt a stabilitást helyezné előtérbe, ami ma Szlovákia számára a legfontosabb.

Kaliňák úgy gondolja, hogy a parlament új elnökéről a jövő szombaton esedékes európai parlamenti választások után kezdődik a vita. Feltételezi, hogy az eredmény június végére lesz ismert.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »