A Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok kanadai regionális konferenciája

A Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok kanadai regionális konferenciája

A kanadai Niagara Falls magyar közösségének otthona, az Árpád Ház látta vendégül a harmadik kanadai regionális konferenciára érkező résztvevőket. Az eseményre június 9-11. között került sor, mely egyben a 2022/23 évi Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjprogram kanadai programszakaszának zárása is volt.

A rendezvény a Nemzetpolitikai Államtitkárság, Potápi Árpád János államtitkár fővédnöksége alatt, Szenthe Anna a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai Regionális elnökének és a Kanadai Magyar Kulturális Tanács szervezésében valósult meg. Kanada minden részéből érkeztek ösztöndíjasok és vendégek az Ontario tartományban található városba. A három napos rendezvényen a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok mellett több szervezet vezetői is részt vettek Nanaimo, Vancouver, Edmonton, Calgary, Saskatoon, Montreal, Toronto, Hamilton, Niagara, Welland, Mississauga és Windsor városokból. Az esemény ezáltal a kanadai magyarok összefogását is szimbolizálja, hiszen a konferencián az itt felsorolt városok magyar közösségeit képviselték a jelenlévő vendégek.

A konferencia előestéjén vendégváró összejövetelen vehettek részt a meghívottak. A másnapi konferencia Szenthe Anna elnök asszony nyitóbeszédével vette kezdetét. Majd az ösztöndíjasok tíz-tíz percben bemutatták fogadószervezeteiket, az elvégzett feladatokat és beszámolhattak munkájuk eredményeiről.

Az eseményen részt vett és köszöntőt intézett az ösztöndíjasokhoz Dr. Vass-Salazar Mária Nagykövet asszony. Továbbá beszámolót tartott Fülöp Villő montreáli és Markocsány Gábor torontói magyar közösségi diplomata. A konferencián továbbá részt vett Dr. Bodnár Gergely korábbi ottawai közösségi diplomata is, aki Panyi Miklós miniszterhelyettes képviseletében,  a Miniszterelnökség Parlamenti és Stratégiai Államtitkárságáról érkezett. Bodnár Gergely előadásában bemutatta a Magyar Kormány „Welcome Office” névre keresztelt új programját.

Hírdetés

A rendezvényen jelen voltak a Kanadai Magyar Kulturális Tanács vezetőségi tagjai is: Varga István regionális elnök Torontóból, Toldy Éva gazdasági igazgató Edmontonból,  Huber Enikő oktatási és ifjúsági igazgató Windsorból, Nt. Szigeti Miklós titkár Vancouverből, végül, de nem utolsósorban Bodnár Erika kultúrigazgató Wellandból.

A konferencia estéjén a vendégeket a KCSP ösztöndíjasok tiszteletére szervezett bankett várta, melyre mintegy 130 fő gyűlt össze. Vasárnap a wellandi Magyarok Nagyasszonya templomban szentmisével zárult a rendezvény, melyet Ft. Miskei László plébános celebrált.

A három nap igen hasznosan telt, hiszen volt alkalom az ismerkedésre, tapasztalatcserére. A kanadai magyar közösségek egy lépéssel ismét közelebb kerültek egymáshoz.

Végezetül köszönet illeti a szervezőket és házigazdákat, Szőke János elnök urat és az Árpád Ház vezetőségét! Köszönet a baráti fogadtatásért és a rendezvény színvonalas szervezésért.

Gáspár Roland, Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas

The post A Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok kanadai regionális konferenciája appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »