A kormányról szóló szavazás elhalasztását kéri az OĽaNO Demokratikus platformja

A kormányról szóló szavazás elhalasztását kéri az OĽaNO Demokratikus platformja

A kormányról szóló szavazás elhalasztását kéri az OĽaNO Demokratikus platformja és néhány frakció nélküli képviselő, például Martin Klus és Juraj Šeliga. Felhívásuk szerint a bizalmi szavazást halassza a parlament januárra, így elegendő idő lenne annak tisztázására, hogyan képzeli el az SaS a Heger-kormány észszerű átalakítását, amiről Richard Sulík, az SaS elnöke beszélt. A platform egyúttal a támogatásáról biztosította a jelenlegi kormányt. Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter leszögezte, a platformja most nem távozik az OĽaNO-frakcióból.

Az SaS-ből nemrég kilépő Klus kijelentette, a parlamenti vita során is elhangzottak felhívások, hogy lehetne tárgyalni a kormány átalakításáról. „Meggyőződésünk szerint az ilyesmihez idő kell, nem elég rá két ülésnap” – mondta Klus, hozzáfűzve, ezért szerinte van értelme a parlamenti szavazás elhalasztásának. „Elutasítjuk az előrehozott választást, a Hlas és a Smer visszatérését, meglehet, hogy alkotmányos többséggel” – tette hozzá.

Hírdetés

„Több párt tagjaként tettük közzé a felhívást annak bizonyítékaként, hogy félre tudjuk tenni a pártérdekeket, mivel Szlovákia válaszúthoz érkezett” – jelentette ki Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke. Ha létezik esély a megegyezésre és a kormány bukásának elkerülésére, akkor azt szerinte ki kell használni, ezért a felhívást közzétevő képviselők készek mediátorként elősegíteni a tárgyalásokat. „Azt akarjuk, hogy maradjon a kormány, és ehhez felajánljuk a segítségünket. Most az SaS-en a sor” – tette hozzá. Šeliga kijelentette, nem hiszi, hogy a liberális párt minden tagja meg van győződve arról, hogy meg kell buktatni a Heger-kormányt, azért a szavazás elhalasztását fogja javasolni az ülésen. Jana Žitňanská (frakció nélkül) szintén a tárgyalások megkezdésére szólította fel a politikai vezetőket.

Anna Mierna (OĽaNO) megjegyezte, az SaS és a Hlas bizonytalanságba és káoszba lökné az országot a karácsonyi ünnepek idejére, a kormány megbuktatására felsorolt érveik pedig nem állják meg a helyüket. Róbert Halák, az OĽaNO Demokratikus platformjának tagja leszögezte, támogatja a Heger-kormányt, és ennek megfelelően fog szavazni. Szerinte minden demokratikusan gondolkodó képviselőnek így kell tennie, mert akár egyetlen szavazaton is múlhat a kormány sorsa. Azt is leszögezte, hogy a platform célja egyesíteni azokat a demokratákat a parlamentben, akik azt mérlegelik, hogyan szavazzanak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »