A kormányfő visszafogottan reagált (Orbán Viktor sálja)

A kormányfő visszafogottan reagált (Orbán  Viktor  sálja)

Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba – jelentette ki tegnap Nicolae Ciucă miniszterelnök annak kapcsán, hogy magyar hivatali kollégája, Orbán Viktor nemrég Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

A Pedro Sanchez spanyol kormányfővel Castellón de la Planában tartott sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă leszögezte: Románia évek óta nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a schengeni térség, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagja legyen, nemzetközi és a szomszédos országokkal való kapcsolatait a jogállamiság elveire és a nemzetközi törvényekre alapozza.

Orbán Viktor gesztusa kapcsán rámutatott, volt már példa ilyenekre, Romániának azonban nem szabad belemennie ebbe a játékba. „Mi csak tartsuk be a játékszabályokat, a jogállamiság szabályait, a jó együttműködés szabályait, legyünk nyitottak a párbeszédre, kapcsolataink alapjául az európai és nemzetközi szintű egyezmények szolgáljanak” – fogalmazott.

Hírdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Titus Corlă­țean szenátor már nem volt ennyire visszafogott – ami annak a fényében nem meglepő, hogy ő kezdeményezte azt a törvényt, amely hivatalos ünneppé nyilvánítja Romániában a trianoni diktátum aláírásának napját, június 4-ét. A magyarellenes megnyilvánulásairól hírhedt egykori külügyminiszter úgy vélte, elítélendő politikai gesztusról van szó, amely mind betűjében, mind szellemében sérti a magyar–román alapszerződést. Szerinte ezért Klaus Iohannis államfőnek, Nicolae Ciucă miniszterelnöknek és Bogdan Aurescu külügyminiszternek közvetlen tárgyalásokat kellene folytatnia a magyar vezetőkkel, „hogy magyar kollégáik tartózkodjanak az ilyen lépésektől”.

Ionuț Stroe, a kormány második legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője ugyanakkor jóval enyhébb álláspontot képvisel. Szerinte nincs szó provokációról, úgy vélekedett, a magyar kormányfő gyakran folyamodik ilyen eszközökhöz, mivel mindig próbálja bővíteni ezt a fajta „propagandaarzenált”. „Szerintem hiba lenne, ha komolyan vennénk ezt a gesztust, a magyar válogatott sálját, még ha Nagy-Magyarország térképe is van rajta” – hangsúlyozta Stroe.

Az RMDSZ nem kívánta kommentálni az ügyet.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »