A kormányalakításról egyeztetett politikusokkal a Karmelita kolostorban Orbán Viktor – a nap hírei

A kormányalakításról egyeztetett politikusokkal a Karmelita kolostorban Orbán Viktor – a nap hírei

Egy nap alatt 25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül Németországba érkező orosz földgáz mennyisége. Rövidebb most a várható élettartam Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt.

A kormányalakításról egyeztetett a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök. A résztvevők közül öten eddig miniszterként nem voltak tagjai a leköszönő Orbán-kormánynak: Lázár János korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor volt uniós biztos, Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója, valamint Csák János és Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt nagykövet. Rajtuk kívül a találkozón ott volt Gulyás Gergely, Nagy István, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt és Varga Judit.

Egy nap alatt 25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül Németországba érkező orosz földgáz mennyisége. A kiesést pótolták más forrásból, főleg a norvégiai és a hollandiai import növelésével. Németországban az ukrajnai háború előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában, ezt mostanra 35 százalékra csökkentették. Ukrajna szerdától korlátozta az orosz gáztranzitot az egyik olyan állomáson, amely az oroszok ellenőrzése alatt van.

Az ENSZ főtitkára arra számít, hogy a közeljövőben nem lesznek érdemi béketárgyalások az ukránok és az oroszok között. António Guterres Bécsben, az osztrák államfővel tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a világszervezet elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít. A főtitkár hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Oroszország indította háború ne okozzon hosszú távú zavarokat a világ élelmiszer-ellátásában.

Hírdetés

Még mindig sok ukrán menekült elhelyezéséről kell gondoskodnia az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. Az elmúlt 5 napban 238 ember, 144 gyermek és 60 nő elhelyezését szervezte meg az operatív törzs. Kedden 245 menekülőnek segítettek a budapesti BOK csarnokban dolgozók. 118-an töltötték az éjszakát a létesítményben. A háború kitörése óta a katasztrófavédelem csaknem 11 ezer embert juttatott szálláshoz.

Az elmúlt héten 6748 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 77 beteg halt meg. 1015 beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 42 ezer körül van. Csaknem 6 millió 604 ezren kaptak oltást, 293 ezren már a negyedik vakcinát is beadatták. Az oltás továbbra is elérhető a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál.

Alacsonyabb most a várható élettartam Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a tendencia az egész régióra jellemző. Számos európai országban maradandó nyomot hagyott a születéskor várható élettartamban a koronavírus-járvány. A legnagyobb negatív változást Szlovákiában és Bulgáriában mérték, ahol 2020-ról 2021-re 2,2 évvel csökkent a születéskor várható élettartam. Magyarországon ez a szám 1,2. A 74,5 éves érték még mindig csaknem hat évvel elmarad az EU átlagától, miközben a tagországok többsége legalább egy évvel előzi az uniós átlagot.

Az Európai Bizottság javaslatcsomagot terjesztett elő a gyermekbarát internetelérés előmozdítására. A testület célja az is, hogy új szabályokkal erősítse a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelmet. A tagállamoknak a szerzett adatok felülvizsgálatáért felelős nemzeti hatóságokat kell kijelölniük. Tavaly világszerte 85 millió olyan képet és videót jelentettek a hatóságoknak, amelyek gyermekek szexuális bántalmazását ábrázolják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »