A konszolidációs csomag megvétózására szólította fel az államfőt az SaS

A konszolidációs csomag megvétózására szólította fel az államfőt az SaS Kulcsár Péter2024. 10. 03., cs – 16:33

Az SaS felszólította Peter Pellegrini államfőt, hogy tartsa be a választási ígéreteit, és vétózza meg a konszolidációs csomagot. Branislav Gröhling, az SaS elnöke azt is közölte, mérlegelik, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak az intézkedések miatt, de erről még a többi ellenzéki párttal is tárgyalnak.

„Felszólítom az államfőt, hogy tartsa magát az olcsó élelmiszerekről és alacsony energiaárakról tett választási ígéreteihez, és vétózza meg a konszolidációs csomagot” – mondta Gröhling.

Hírdetés

Az SaS kijelentette, hogy a konszolidáció a mindenkori legnagyobb drágulást fogja eredményezni, a 23%-os hozzáadottérték-adó miatt gyakorlatilag mindennek felmegy az ára. A tranzakciós adó pedig 200-300 euróval növeli alkalmazottanként a cégek kiadásait, és nehezíti a jótékonysági és más szervezetek működését is.

„A cégadó bizonyos esetekben 24%-ra nő, ez ismét az embereket sújtja, mert a cégek vagy megemelik az áraikat, vagy más megoldást találnak. Végül mindenképp vagy az alkalmazott, vagy a fogyasztó fizeti meg ezt. Ehhez jön a sztrádamatricák drágulása, a szülői nyugdíj lefaragása, a gyerekek után járó adóbónusz csökkentése” – sorolta Gröhling.

Marián Viskupič, az SaS alelnöke szerint ilyen adóemelési sokkot még soha nem élt át az ország. „A tranzakciós díj nemcsak a cégekre lesz romboló hatással, hanem a nonprofit szervezetekre, a jótékonysági szervezetekre is, a mai szavazás következményét az ország minden egyes állampolgára megérzi, drágul az élelmiszer, minden drágul, az EU-n belül a legnagyobb mértékű áremelkedés lesz” – mondta Viskupič.

Rámutatott, hogy az intézkedések az ország versenyképességét is rontják, és sújtják a gazdaságot. „Az eredmény magas infláció és alacsony, vagy semmilyen gazdasági növekedés, több munkanélküli, magasabb árak, és a beruházások elmaradása” – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »