Az aradi vértanúk huszár hőseire emlékeznek a Nemzeti Vágtán

Az aradi vértanúk huszár hőseire emlékeznek a Nemzeti Vágtán

Idén is megrendezik a Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyét, amely ebben az évben már háromnapos programot kínál október 4. és 6. között a nemzeti kinccsé nyilvánított Lipicai ménes otthonában, Szilvásváradon. Kedves Gyula, a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság alelnöke az M5 csatorna Librettó című műsorának vendégeként hangsúlyozta, a Nemzeti Vágta nem egyszerűen lovasverseny, hanem egy magyar hagyomány, amely idén az Aradon kivégzett huszár hősöknek is emléket állít.

„A 18. században világszerte ismert huszárok nélkül akkoriban nem lehetett korszerű hadsereget szervezni. A könnyű lovas fegyvernem királyává váló csapatnem, a huszárság volt a legsokoldalúbban felhasználható lovasság, amit mindenki a magyarokhoz kötött. Ezt szerettük volna a rendezvénnyel ismét felidézni, visszahozni a köztudatba” – részletezte a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság alelnöke az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorának vendégeként, hogy milyen céllal hívták életre 17 évvel ezelőtt a Vágtát. Kiemelte továbbá, hogy a lovasünnep történelmi hagyományokat is felelevenít azzal, hogy megidézi Széchenyi István alakját, hiszen a lóversenyzés az ő nevéhez köthető.

A rendezvény szakmai szempontok alapján is fejlődött, amióta hazánk lovascentrumában, Szilvásváradon rendezik a Vágtát: „Elkezdett összeolvadni a történelmi gyökerektől indult kulturális produkció a komoly lovasszakmai követelményekkel” – fogalmazott Kedves Gyula. A Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság alelnöke hangsúlyozta, minden évnek megvan a maga történeti háttere, hiszen a régi hagyományokat akarják feleleveníteni, újra megmutatni. „Idén van az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverésének 175. évfordulója, és a Nemzeti Vágta döntőjének napja október 6-ra esik. Egyértelmű volt, hogy az aradi vértanúkat helyezzük a középpontba. Miután a 19. században a magyar katonai vezetés jelentős része a huszárokból került ki, az Aradon kivégzett vértanúk közül hat is huszár volt, rájuk emlékezünk az idei Vágtán”.

Hírdetés

Idén számos újdonsággal készül a háromnapossá bővült lovasünnep. A többi között a látogatókat Nemzetközi Rendőr Lovasverseny,  Huszárgyerek Vágta, Kishuszár Vágta is várja, de lesz kocsitoló verseny, méneshajtás, történelmi lovasfelvonulás, fellépnek a Győri Ördöglovasok, és láthatnak 1848-49-es csatajelenetet és csikósbemutatót is.

A futamokat és kísérőprogramokat élőben közvetíti az m4sport.hu és a mediaklikk.hu. A Nemzeti Vágtát vasárnap 15 órától a Duna is élőben sugározza. Az esemény műsorvezetői: Rátonyi Kriszta és Fodor Imre.

(Az MTVA Sajtó és Marketing Iroda Sajtóközleménye)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »