A kolozsvári Dávid Ferenc szobor elõl a megálló elköltöztetése csak félmegoldás, így egy iskolát zavar

A kolozsvári Dávid Ferenc szobor elõl a megálló elköltöztetése csak félmegoldás, így egy iskolát zavar

Mint írtuk, elkezdődtek azok a munkálatok, amelynek köszönhetően jobban láthatóvá válik a kolozsvári Dávid Ferenc szobor, amelyet eddig eltakart az előtte lévő buszmegálló. Ám kiderült, a megoldás csak félmegoldás maradt, ugyanis a meghosszabbított új megálló így éppen a Brassai Sámuel Elméleti Líceum elé került.

Kósa Mária igazgatót is megkérdeztük, aki szerint a legnagyobb baj, hogy magával az iskola vezetőségével senki sem konzultált. Más részt tanórákat tartani olyan körülmények között, hogy 2 percenként megáll egy busz, és leszállnak, felszállnak az utasok, szinte lehetetlen. Az ezzel járó zaj teljesen elvonja mindenki figyelmét: sem a tanár, sem a diák nem tud koncentrálni arra, amire kellene. Egy amúgy is zsúfolt és forgalmas útszakaszra bezsúfolni egy olyan megállót, ahol nagyon sok járat áll meg, értelmezhetetlen – mondja Kósa Mária, holott 50 méter távolságon belül lehetőség nyílna arra hogy élhető buszmegállót alakítsanak ki, és a gyerekek se szenvedék meg.

Szász Enikő, az intézmény pedagógusa egy közösségi média bejegyzésben foglalta össze az újonnan felmerülő aggályokat, aminek alapja az, hogy az iskolának ott van az egyetlen bejárata: „(…) itt várják a szülők a kisiskolásokat, ezen az amúgy is szűkké vált járdán” – hozzátéve, hogy bele sem mer gondolni, hogy mi történne egy vészhelyzet esetén.

„Az sem mellékes, hogy amikor végre kitavaszodik, jólesik (sőt pandémia idején egyenesen előírják) ablakot nyitni… Eddig csak a jelzőlámpánál várakozó, dudáló autókat kellett túlkiabálni, ezután a megállóban álldogáló embereket is. Esetleg a kíváncsibbak bekapcsolódhatnak, részt vehetnek egy kis matematika, angol, történelem gyorstalpalón” – fogalmazott meg egy további kritikus szempontot.

Fotó: Tőkés Hunor / transindex.roFotó: Tőkés Hunor / transindex.ro

Meglátása szerint a buszmegálló arrébb is kerülhetett volna, ami nem sértené több száz iskolás gyerek biztonságát, de valakinek az érdekei ennél előbbre valóknak bizonyulhattak.

Hírdetés

A megálló közvetlenül az iskola bejárata elé helyezése más szülők és pedagógusok nehezményezését is kiválthatták – derül ki Oláh Emese kolozsvári alpolgármester válaszából, amit a közösségi médián osztott meg.

„Nemsokára befejeződnek a Magyar/21 decembrie 1989 utca felújítási munkálatai, amelyek a Dávid Ferenc-szobor előtti buszmegálló elköltöztetését is érintik. Megértjük a szülők és a pedagógusok érveit, akik azt nehezményezik, hogy a Brassai Sámuel Elméleti Líceum bejárata elé költözik a megálló” – írja Oláh Emese, kiemelve, hogy tudatában vannak annak, hogy „ebben a kérdésben nincs ideális, csak optimális megoldás”, ám tudomása szerint a szakemberek egyetértenek abban, hogy „ennél jobb helyszín nem áll rendelkezésre a környéken”.

Az alpolgármester ugyanakkor jelezte, hogy a RMDSZ kérte, hogy tegyék szabaddá az iskola bejáratát, illetve „találjunk olyan megoldást, amely egyszerre több problémát is felszámol”. Az eredmény pedig az, hogy elérték, hogy a megállóba tervezett három menedék helyett csak kettőt fognak kihelyezni, közvetlenül az utcaszegély mellé, így a líceum bejárata akadálymentesen megközelíthető marad.

„Ugyanakkor a több mint egy évvel ezelőtt tett ígéretünknek megfelelően a Dávid Ferenc-szobor is láthatóvá válik” – tette hozzá Oláh Emese.

A városháza alpolgármestereinek korábbi tájékoztatása szerint a buszmegálló áthelyezése már eleve a projekt részét képezte, az új helyszín kialakítását pedig a sugárút felújításától függően kezdték meg a megálló létesítését.

A Magyar / 21 decembrie 1989 utca teljes felújítása értesüléseink szerint tavaszig, legkésőbb tavasszal lezajlik. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »