A kitelepítettekre emlékeztek Gömörben

A kitelepítettekre emlékeztek Gömörben

Az ország számos pontjához hasonlóan Gömörben is több helyszínen tartottak megemlékezéseket a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából.

Az akkori Csehszlovákiából 1947. április 12-én indult el Magyarországra az első szerelvény a Felvidékről kitelepítettekkel, azokkal a fiatalokkal és idősekkel, akik ártatlanul számkivetettekké váltak saját szülőföldjükön. 1949 júniusáig több mint 76 ezer magyart telepítettek ki Csehszlovákiából, és sokan szinte minden vagyonukat elvesztve kerültek jóval nehezebb körülmények közé.

Gömörpanyit

A Rozsnyói járásban található Gömörpanyitról 48 családot telepítettek ki. 2018-ban, a kitelepítések hetvenedik évfordulóján egy emléktáblát avattak a tiszteletükre a helyi templomban, ahol azóta is rendszeresen megemlékeznek.

Idén Beke Beáta, a Rákóczi Szövetség lekenyei szervezetének alelnöke üdvözölte a megemlékezőket, majd igehirdetésében Lóczy Tibor evangélikus lelkész is kitért az 1947-es történésekre. Ugyancsak a megrázó történelmi eseményekről adott számot Tamás Ákos, a Csemadok Tornaljai Területi Választmányának titkára.

Balogtamási

Hírdetés

A kitelepített balogvölgyiek emlékére 2016-ban avatták fel azt az emlékkövet, amelynél azóta minden évben megemlékeznek a Rákóczi Szövetség balogvölgyi szervezetének segítségével.

A koszorúzást követő idei emlékműsorban közreműködött a nagybalogi Szivárvány Énekkar és a bátkai Remény Idősek Klubja. A nyugdíjasklub tagjai Pásztor Magdaléna vezetésével színpadi keretek között mutatták be a kitelepítettek sorsát. Pásztor Magdaléna szüleit, Péntek Andrást és Zsíros Ilonát azonban Dél-Csehországba, Bohumilicére deportálták kényszermunkára, ahol édesanyja ezt írta az emlékkönyvébe: „hideg téli reggel sok csendőr, sok katona nagy fehér autóval jött az udvarokba. Majd szétszórtak minket, mint hulló levelet Morvaország és Csehország határán, ahol sok magyar került rabszolgasorsba”.

Tornalja

Tornalján a Csemadok szervezett egy összeállítást a hontalanság éveiről, amelynek során felléptek a putnoki Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola diákjai.

Előadást tartott Czenthe Miklós, a magyarországi Evangélikus Országos Levéltár vezetője, aki felhívta a figyelmet Ujváry Zoltán néprajzkutató professzor Szülőföldön hontalanul című könyvére, amely alapmunkának számít a kitelepítések és a deportálások történetének megismeréséhez.

Megjelent a Magyar7 2023/16. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »