A kínai CoronaVac vakcina hatékonysága csak 50 százalékos

A kínai CoronaVac vakcina hatékonysága csak 50 százalékos

A múlt heti korábbi eredmények még 78 százalékoshatékonyságot mutatta ki az enyhén súlyos koronavírusos eseteknél. Az arányt gyorsan klinikai teszttel mért hivatalos hatékonyságnak nyilvánították, bár a minta nem volt éppen reprezentatív, hiányzott belőle például a tünetmentesek csoportja. Az ügy így politikai és üzleti csatározások eszköze lett.

A kínai vakcina azonban még így, alacsony hatékonysággal is megkönnyebbülést jelent a súlyosan túlterhelt brazil kórházaknak, de a járvány megfékezésére aligha lesz elegendő.

Hírdetés

Feltéve, hogy a brazil kutatók nem hibáztak. Törökország a múlt hónapban jelentették be, hogy a CoronaVac 91,25 százalékos hatékonysággal rendelkezik. Indonéziában 65 százalékot mértek. Az eredmények között akkora különbségek vannak, hogy lehetetlen megbízható viszonyítási pontot találni.

Brazíliában több mint 200 ezer igazoltan koronavírus miatt történt halálesetet tartanak számon. Az Egyesült Államok után a braziloké a legrosszabb járványstatisztika a világon. A hatóságok két vakcinával számolna a tömeges oltások tervezésénél: egyik a CoronaVac, a másik a brit AstraZeneca-féle vakcina. Egyelőre egyik készítmény sem kapta meg hivatalosan az engedélyt a forgalombahozásra. A brazil tervek 50 százalékban határozták meg az elvárt oltottsági szintet a népesség körében.

Reuters.com, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »