A kevesebb több – Papi lelkigyakorlatot tartottak Vácon

A kevesebb több – Papi lelkigyakorlatot tartottak Vácon

A Váci Egyházmegye 12 papja június 13. és 17. között lelkigyakorlaton vett részt a váci Althann Vendégház és Konferenciaközpontban Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektorának vezetésével. A papok Vác környékéről jöttek, de volt, aki a perui őserdőből érkezett. Az alábbiakban Csák András plébániai kormányzó beszámolóját olvashatják.

Levente atya a rendelkezésre álló pár nap során Szent Ignác módszereinek szellemében vezetett minket a Jézussal való elmélyültebb találkozásra.

A résztvevők közül többen is megállapították, hogy ez a hét más volt, mint a korábban megszokott lelkigyakorlatok. Mindenekelőtt abban különbözött, hogy viszonylag kevesen, „apostoli” létszámban voltunk jelen, de a kisebb létszám egyáltalán nem volt hátrány, mert a személyességet is jobban lehetővé tette.

Ez súlyt és mélységet adott annak, amit ki akartunk mondani. Ezeken a személyes „megosztási” alkalmakon szabály volt a „no comment”, vagyis nem szólhatunk bele, és nem is szólhattunk hozzá ahhoz, amit a másik mondott, továbbá nem is árulhattuk el, mi hangzott ott el. Annyit azonban elárulhatok, hogy meglepő mélységek tárultak fel a résztvevők lelkéből és emlékeiből.

Hálásak voltunk Levente atyának azért, hogy „a kevesebb több” szellemében nem tartott hosszadalmas, kifejtésekkel túlterhelt előadásokat, hanem viszonylag kevés szóval, elmélkedő módon idézett föl egy-egy kiemelt szentírási jelenetet.

Hírdetés

Az alkalmak során az előadásokban taglalt szentírási jeleneteket elképzeltük, és belehelyeztük magunkat. Levente atya azzal tette követhetővé ezt az imamódot, hogy nem hagyta gondolatainkat csendben elkalandozni, hanem folyamatosan rövid útmutatásokkal és kérdésekkel látott el, amelyek gondolatainkat terelték.

A zárónapon aztán feloldódott a szilencium, és jó hangulatú beszélgetésen vettünk részt Marton Zsolt püspök atyával a püspökségen, ahol a közös szentmiséket is tartottuk. Végül megemlítem, hogy a résztvevők étkezéséről az Althann Ház dolgozói kiválóan gondoskodtak.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Szöveg: Csák András

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »