A kettős nemzetiség kérdése megosztja a pártokat. Az MKP ezt nem akarja észrevenni

A kettős nemzetiség kérdése megosztja a pártokat. Az MKP ezt nem akarja észrevenni

Ahogy közeledik a döntés a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó kérdésének eldöntése körül, úgy válik nyilvánvalóvá, hogy ki milyen álláspontot képvisel a témában. Legalábbis az MKP, az Összefogás, és a Bugár-Solymos fémjelezte Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt részéről.

A mai nap folyamán az MKP elnöke, Forró Krisztián is jelezte, hogy a párt ugyanazt gondolja a kérdésről, mint azt már hetekkel ezelőtt az Összefogás, illetve a Samu István vezette Új Egység Mozgalom megfogalmazta.

Kezdeményezésükhöz, azaz hogy ne két, hanem csak egy nemzetiség megadása legyen lehetséges, a legerősebb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselője, Gyimesi György is csatlakozott.

– írta Forró Krisztián közösségi oldalán. Az MKP elnökének szavai azonban diplomatikusan elsiklanak afelett, hogy a Most-Híd épp a kettős nemzetiség bevezetését és annak megtartását támogatja.

Annál is inkább, mivel a Most-Híd a felelős a jelenlegi helyzetért, hiszen társadalmi vita nélkül került a kettős nemzetiség feltüntetésének lehetősége az ívekre. Konkrétan Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos jóvoltából, akinek célja ezzel az volt, hogy statisztikailag is növelje a Szlovákiában élő cigányok számát. Köztük van ugyanis a legtöbb olyan személy, aki szlováknak és romának, illetve magyarnak és romának vallhatja majd magát.

Ravasz a vegyespárt kormányzati időszaka alatt csempészte a kérdőívekbe ezt a lehetőséget, nem törődve annak káros voltával a felvidéki magyarságra nézve. Nem érdekelte őt az sem, hogy a kérdés értelmezése nem egyértelmű és nem tisztázott. A folyamat során sajnos a Fórum Intézet és a tetszhalott állapotában levő Kerekasztal tagjai is szó nélkül hagyták a változtatást. Legalábbis nyilvánosan.

Hírdetés

Mígnem Gyimesinek köszönhetően újra terítékre nem került a téma, és most már a Fórum Intézet struktúráit is használó, a népszámlálás magyar részének kampányát koordináló társaság is az egyetlen nemzetiség megtartását kérik.

Az Összefogás, az Új Egység mozgalom, illetve Gyimesi kezdeményezését látva Ravasz Ábel gyors aláírásgyűjtésbe kezdett a kettős nemzetiség megtartása érdekében, melyet többségében szlovákok, illetve néhány mostos kötődésű szlovákiai magyar (Agócs Attila, Hégli Dušan, Németh Ilona, Szigeti László, Vavrek Štefan, Beke Zsolt, , vagy például a liberális Petőcz Kálmán) is aláírt

Az Összefogás feldobta, Gyimesi kijárta, Kollár (Sme rodina) elintézte: Kitolják a népszámlálás határidejét

Erre válaszul az Összefogás szintén aláírásgyűjtést indított, ők viszont az egyetlen nemzetiség megtartása érdekében.

A témáról ITT, ITT és ITT írtunk bővebben,

A Körkép.sk információi szerint egyébként szerdán este a TA 3 hírtelevízióban személyesen vitázik majd a témában Gyimesi György és Ravasz Ábel.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »