A keresztény ember legszebb öltözéke az evangélium – A nyírlugos-szabadságtelepi templom megáldása

A keresztény ember legszebb öltözéke az evangélium – A nyírlugos-szabadságtelepi templom megáldása

Szeptember 29-én templombúcsút ünnepeltek Nyírlugos-Szabadságtelepen, ahol Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök megáldotta a megújult templomot.

A Szent Liturgia megkezdése előtt kis műsort mutattak be a gyerekek, akik az elmondott versekért viszonzásul ajándékokat kaptak.

Az eseményen a főpásztor nyilvános, teljes püspöki beöltözését végezte a hívek előtt. Az asszisztencia és a papság bevonulását követően a püspöki ruhákat a templomhajóban segítették a püspökre, aki az oltár körül ezután együtt imádkozott a házigazdákkal, Ignácz András parókussal, Rádi Dávid segédlelkésszel, és a kerület papságával.

A főpásztor homíliájában elmondta, hogy a beöltözésnek jelentése van. „A beöltöző az imádságokat mindig elmondja, hogy tudatosítsa önmagában, mire készül – magyarázta. Mindez a lelki készület a szertartásra. A beöltözés imádságai a Szentírás szavai, amelyek a Zsoltárok könyvében találhatóak. A miseing, azaz a sztihárion felhívja az azt felöltő figyelmét, hogy emlékezzen: Jézus a keresztségben megtisztított minket. Ahogyan az ing ráesik a ruhára, úgy mosta le a keresztvíz rólunk a bűnös emberi természetünket. Az öv jelentése, hogy viselőjének teljes mértékben rá kell hagyatkoznia Istenre.”

Az omoforról elmondta, a vállra helyezik, ami azt fejezi ki, hogy ahogyan az Úr Jézus Krisztus vitte a keresztet, a püspöknek is úgy kell viselnie azt az esetleges problémákkal, gondokkal. A korona arra emlékeztet, hogy Krisztust tövissel koronázták.

A főpásztor, végigtekintetve a feldíszített templomon, dicsérte a hívek ünnepre való előkészületét, hogy a szép virágokkal, szalagokkal rendezetté vált a templom és környéke, de hangsúlyozta: a templom legszebb díszei, ékszerei a hívek, s főként a gyerekek, akik megtöltik a templomot.

Prédikációjában a püspök a fizikai felöltözést átvezette a lelki öltözethez. „Nemcsak külsőleg tudunk felöltözni, hanem lelkileg is. Viselhetünk elegáns ruhát, de az mit sem ér, ha viselkedésünk kirívó, lekezelő, megalázó. Mi, keresztények a lelkünket öltöztessük föl.

Hírdetés

A felolvasott evangéliumból kiemelte, hogy könnyű azoknak segíteni, akiktől viszonzást várunk. Ezzel szemben az evangéliumi tanítás szerint azoknak segítsünk, akik nem tudják visszaadni. Tanítását Szocska Ábel azzal a biztatással zárta, hogy minél teljesebb lelki életet kell élnünk.

A házigazda, Ignácz András parókus a püspöknek, paptestvéreinek és Nyírlugos polgármesterének is megköszönte az együtt imádkozást, valamint a kicsiny filia képviselőtestülete is háláját fejezte ki a főpásztori látogatásért.

A szertartás végén közösen megáldották a felújított templomot, végül a miroválás során a főpásztor szentelt olajjal kente meg a hívek homlokát.

A hívek szeretetlakomával folytatták ünnepi együttlétüket a templomkertben.

Szöveg és fotó: Juhászné Szabó Erika

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »