A kassai Csemadok a körülményekhez alkalmazkodva sikeres negyedévet zárt

A kassai Csemadok a körülményekhez alkalmazkodva sikeres negyedévet zárt

A Csemadok Kassai Városi Választmánya a jelenlegi helyzetben sem tétlenkedett.  A közösségformáló tevékenységét a koronavírus-járvány sem fékezhette meg. A 2021-es esztendő első negyedévének lezárása egyben alkalom a visszatekintésre, értékelésre is.

„Országos szempontból az eltelt időszak egyik kiemelkedő eseménye a népszámlálás első szakasza volt, amelynek kimenetele nagyban meghatározza a magyar közösség életének és társadalmi helyzetének alakulását a következő évtizedben. Felmérve az ügy fontosságát, valamint annak veszélyét, hogy az elektronikus formában zajló válaszadás nehézséget okozhat egyeseknek, önkénteseink telefonos ügyeletet és személyes tanácsadást vállaltak a kérdőívek kitöltéséhez a kassai Csemadok-székházban” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Hanesz Angelika, a Csemadok Kassai Városi Választmánya vezetőségi tagja.

Mint hozzátette, a járványhelyzet miatt számos, nagy hagyományokra visszatekintő rendezvényük elmaradt.

Ugyanakkor egyes rendezvényeiket az online térbe áttéve megtartották annak folytonosságát. Ilyen volt a méltán ismert és elismert Kazinczy Napok.

„Alkalmazkodva a körülményekhez, a tavaly elmaradt 52. Kazinczy Napokat áthoztuk márciusra, és az online térben tartottuk meg Kazinczytól Máraiig címmel. A két hétig tartó, sokrétű rendezvényen színvonalas nyelv- és irodalomtörténeti előadások hangzottak el, valamint egy exkluzív videó került bemutatásra, amelyben – Márai Sándor életének epizódjai mellett – ismert színészek és újságírók mondták el kedvenc Márai–idézeteiket”  – avatta be a részletekbe a Felvidék.ma-t. Az exkluzív videó-összeállítás és az előadások ITT tekinthetőek meg.

Hírdetés

“Emellett – ugyancsak online formában – sikerült pótolni az Irodalmi Kávéház elmaradt előadását, és a helyi nemzetiségek képviselőinek részvételével egy kerekasztal-beszélgetést is rendeztünk, amely szintén a youtube csatornánkon érhető el. A szlovák nyelven folytatott eszmecsere során sok új információt kaptunk egymásról, és felvetődött egy szorosabb együttműködés igénye is” – mesélte Hanesz Angelika.

Az online tér ugyan helyet ad a közösségépítő alkalmaknak, megemlékezéseknek, ám mindez nagyban különbözik a személyes találkozásokon alapuló rendezvényektől.

A magyar költészet napjához igazodva, ami egyben Márai Sándor születésének az évfordulója is az alábbi kisfilm összeállítással kedveskedtek, mely részben a tavaly elmaradt jubileumi ünnepséget is hivatott pótolni. A Márai születésének 120. évfordulója alkalmából összeállított film ITT nézhető meg.

– mondta végezetül Hanesz Angelika.

(PP/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »