A kapcsolódás élménye volt a középpontban Vásárúton (FOTÓK)

A kapcsolódás élménye volt a középpontban Vásárúton (FOTÓK)

A kapcsolódás élménye volt a középpontban Vásárúton (FOTÓK) Kürthy Judit2024. 08. 30., p – 08:04 Vásárút |

Még pár nappal a múlt hétvégén rendezett egynapos fesztivál után is erősen érződik a résztvevők közötti szoros kapcsolódás és kötődés. A béke napja szervezői színes programokkal igyekeztek kiszakítani az embereket a hétköznapokból.

A vízparttal szegélyezett fesztiválhelyszín kellenes hűst adott a rekkenő hőségben, a gondosan felépített sátrak és a fedett színpad mellett, a magas és terjedelmes fák árnyékában átérezhettük a természetből áradó nyugalmat.

A faluközpontból csupán néhány perc alatt megközelíthető zöld területen bőven akadt parkolásra kijelölt hely, a bejáratnál pedig segítőkész önkéntesek igazították útba az érkezőket és válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A fesztiválon a testnek és a szellemnek egyaránt kellemes tevékenységeket szerveztek, az egyes programok, szolgáltatások többsége a teljes nap folyamán elérhető volt. A felnőttek és gyerekek egyaránt kedveztek, a régió szakembereinek előadásait hallgathatták meg és kezelésekre is jelentkezhettek. Aki egész napra érkezett, az éjszakát is ott tölthette, csak sátrat kellett hoznia.

A Természet Emberei szervezet, élükön Tóth Zsolttal és Boráros László, a fesztivál főszervezői szerették volna megteremteni a béke szigetét, ahol a résztvevők a külső és belső békét egyaránt elérhetik. A többféle jóga és meditáció mellett kipróbálhattuk a sétáló meditációs technikát, egy anyagcsíkokkal kijelölt labirintus segítségével. Az út benne adott, befelé és kifelé is ugyanazon kell haladnunk. A legfontosabb a benne töltött idő során felkúszó érzelmek, gondolatok megfigyelése. Ezek a tapasztalatok ugyanis valóban rendhagyóak lehetnek.

Hírdetés

Mészáros Dávid, a labirintusért felelős önkéntes elmondta, hogy a sétáló meditácóhoz használt legrégibb labirintus 4000 éves és a franciaországi Chartres-ból ismerik. Ez az egyik legrégibb spirituális eszköz, amit meditációra használnak, célja pedig, hogy találkozzunk benne önmagunkkal. Többen rendhagyó élményeket osztottak meg a segítőkkel a séta után, volt olyan, aki megkönnyezte az utat, olyan is, aki közben választ kapott egy fontos kérdésére és olyan is, aki a közepéhez érve levette a karóráját és kihajította onnan, mert túl erősnek érezte az idő szorítását.

A program csúcspontjának számító kakaószertartás előtt Sidó Melinda, a fesztivál egyik szervezője elmondta e fontos alapanyag tulajdonságait és a szervezetre gyakorolt kedvező hatásait, majd minden résztvevő magához vett egy-egy kakaós poharat. Előszőr csak ismerkedtek a illatával, az állagával, aztán mindannyian megkóstolták a kellemes, langyos italt. A sámándobbal kísért kortyolás közben elcsendesültek, majd mantrázásba kezdtek, hogy érzékeiket még élesebbé tegyék. A körülbelül 30 perces szertartás során lassanként elfogyott a langyos, kesernyés frissítő, ám a dobolás folytatódott tovább, immáron közösen, meghívott oktatók segítségével. A parton besötétedett, ezért felkapcsolták a már előre kikészített hangulatfényeket és reflektorokat. A kiosztott afrikai dobokon eleinte mindannyian szabadon próbálkozhattak, majd a segítők ritmusát dobolták közösen, amivel egy nagy zenekarrá formálódtak. Az este közös énekléssel és tánccal zárult.

Tóth Zsolt elmondta, hogy a vendégekkel és segítőkkel együtt körülbelül 220-an vettek részt a rendezvényen és megköszönte a vásárúti önkormányzat segítségét, aki sokat segítettek a helyszín infrastruktúrájának kialakításában. 

„Így az első fesztiválunk után a legfontosabb tapasztalatunk, hogy jó ez az út és folytatnunk kell. Többen nem is ismerték ezt a csodás helyszínt a víz partján, ezt is sokan dicsérték. Azt hiszem, hogy a célunkat, hogy megteremtsük a béke szigetét, sikerült elérnünk”

 – összegezte. A rendezvényt javarészt saját költségből finanszírozták, de voltak többen, akik adtak felajánlásokat, vagy önkéntes munkájukkal segítettek. Jövőbeni terveik között szerepel hasonló szemléletű események szervezése. A béke napja rendezvényt jövőre háromnaposra tervezik, hasonlóan az ideihez, augusztus második felére. Leghamarabb egy indián nyár pikniken, egy nyárbúcsúztatón találkozhatunk velük szeptemberben, a részletekért keressék a Természet Emberei közösséget az interneten.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »