A jóra sikeredett székely angol stout (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A jóra sikeredett székely angol stout (Sörcsap – a  székely  sörkalauz)

Székely kézműves sör ez, még ha a Hargita megyei székelyszenttamási sörműhely Szenttamási Aranykakas habos nedűi külföldi alapanyagokból készülnek is, sőt, Magyarországon főzik és palackozzák ezeket (az általam tesztelt söröknél még ez volt az alapállás, nem tudom, hogy azóta változott-e ez a helyzet).

Elmondásuk szerint nincs ezeréves tapasztalatuk és receptjük, inkább elhivatottak a sörkészítés iránt, és emiatt egyáltalán nem főznek hétköznapi söröket. Ezt én is aláírom, hiszen mind a négy seritaluk ízlett – a többiről majd később –, ám úgy gondolom, hogy van hová még fejlődniük. Mivel szeretem a barna/fekete söröket, a Szenttamási Aranykakas repertoárjából elsőnek az Old Barrel Stoutot kóstoltam meg. Ez egy angol stout típusú felsőerjesztésű sör, amely a 2019-es londoni European Beer Challenge versenyen dupla aranyérmet nyert, míg a gödöllői XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustrán ezüstérmes lett. Ilyen pedigrével nem lehet rossz – gondoltam én, s nem is volt az. Kellemesen csalódtam benne, de ne szaladjunk ennyire előre. Egy átlagos talpas söröspohárba öntöttem ki a fekete színű nedűt, amelynek bézs, barnás habkoronája vékony volt és gyorsan elapadt. Illata pörkölt malátás, kávés, amit egy halvány étcsokoládés zamat egészít ki. Íze közepesen – mondhatnám azt is, hogy finoman – kesernyés, ami azt jelenti, hogy a pörkölt maláta édességét jól kiegyensúlyozza a komló keserűsége. Száraz, de vizezett is, és utóbbi dolog csak egy picit ront a kellemes, karakteres összhatáson. Határozottan tetszett, de ahogy korábban is írtam, van hová fejlődnie, és úgy gondolom, az idő múlá­sával az Old Barrel Stout akár a Szenttamási Aranykakas ékköve is lehet. Erős 6,5 pontosra értékelem ezt a brit eredetű sötét ale-t, és csak ajánlani tudom.

Hírdetés

Adatok: * gyártja: bérfőzés (Budapest, Magyarország) * származási hely: Székelyföld, Románia * ára: 10,99 lej * kiszerelés: üveg * mennyiség: 330 ml * alkoholtartalom: 5,0% * száraz­anyag-tartalom: 12,3ºP * IBU: 32,3 * színe: fekete (EBC: 74.4) * összetevők: ivóvíz, árpamaláta, búzamaláta, komló, sörélesztő * típus: angol stout (english stout) * a sör pontszáma: 6,5/10 * ebből fogyasszuk: pintes, shakeres vagy snifterpohár.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: hidegkomlózás – ennél az eljárásnál a komlót a már lehűtött sörlébe teszik bele az erjedés valamelyik szakaszában, így keserűséget nem nagyon, ízt, aromát és illatot viszont intenzíven hozzáad a sörhöz. A hidegkomlózáshoz leggyakrabban használt aromakomlók zamata leginkább az ale típusú – például american pale ale, english pale ale – söröknél érvényesül.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »