A jogállamiság és az európai vízió is téma volt az ellenzék és Emmanuel Macron megbeszélésén

A jogállamiság és az európai vízió is téma volt az ellenzék és Emmanuel Macron megbeszélésén

A jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni a francia uniós elnökség idején – ezt mondta a francia elnök a magyar ellenzéki politikusoknak.

A közös Európa-vízióról, uniós pénzekről, a magyar választások tisztaságáról és a mindkét országot érintő orosz befolyásról is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselő.

A magyar ellenzék vezetői szerint jól látható, hogy európai terveik nagyrészt megegyeznek a francia soros elnökség elképzeléseivel, egyetértenek abban, hogy erős, sikeres Európára van szükség. Közösen vallják egy erősebb, biztonságosabb, szabadabb, demokratikusabb Európa eszméjét – mondta Márki-Zay Péter.

Hírdetés

A miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott, Macron becslése szerint a közeljövőben nem várható, hogy Brüsszel komolyabb összeget tudna biztosítani a helyreállítási alapból Magyarország számára, a korrupció miatt.

A találkozón szóba került a jogállami mechanizmus ügye is. Dobrev Klára azt mondta: a francia elnök megígérte, hogy a jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni még a francia uniós elnökség idején.

Donáth Anna szerint a francia elnök megerősítette, hogy a jogállamiság nem alku tárgya, már politikai, és nem jogi kérdés.

A találkozón kiemelten foglalkoztak a magyar önkormányzatok helyzetével is, és az ellenzék vezetői vázolták közös gazdasági programjukat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »