A jelentkezők tudásához is igazítják a tartalmat (Érettségi felkészítő románból)

A jelentkezők tudásához is igazítják a tartalmat (Érettségi felkészítő románból)

Elsődleges a négy középiskolai tanév román anyagának ismétlése, az érettségi tételek szerkezete szerinti feladatmegoldás, de hangsúlyt fektetnek az adott csoportban lévő diákok sajátos hiányosságainak pótlására, a nyelvi tudás erősítésére is – szögezte le lapunk megkeresésére Szép Helga, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium román szakos tanára, az RMDSZ háromszéki területi szervezete által meghirdetett, hétfőn elrajtolt ingyenes érettségi felkészítő egyik oktatója. 

Szép Helga tanárnő a napokban ismerkedik a csoport diákjaival, felméri, a jelentkezőknek miben van szükségük segítségre, és aszerint tervezi meg a tizenkét alkalmas, kétórás foglalkozásokból álló sorozatot. Az ismétlést nagyon fontosnak tartja, négy év tananyagát kell átvenni, hisz a korábbi végzősöknek is segíteni kell a felkészülésben, akik már több mindent elfelejtettek. A lényegre összpontosítanak, amit lehet, rövidítenek, teszteket oldanak meg, de ha szükség van rá, többet időznek a szövegértelmezéssel, az adott irodalmi szövegekre szabott érvelés megfogalmazásával és a diákok sajátos kérdéseire is válaszolnak. A pedagógus szerint az a végzős tanuló, aki ilyen felkészítőre jelentkezik, annak nagyon sürgős, hogy segítséget kapjon, és ebben kell őt támogatni, legyen az szövegértési probléma, érvelési nehézség, netán nyelvi hiányosság. Kérdezzenek, mondják el, mit nehéz megérteni, megtanulni, abban segítenek, de vegyék komolyan a lehetőséget, ne felejtsék, a felkészítő tizenkét alkalomból áll, két hiányzás után kizárják őket – mondta Szép Helga. 

Hírdetés

Mivel a jelentkezési kérdőív nem tartalmazott arra vonatkozó kérdést, hogy az illető diák melyik iskolában tanul, illetve idei vagy korábbi évek végzőse, csupán a várost kellett megjelölni, ahol részt szeretne venni a felkészítőn, a kezdésnél még nem lehet tudni, a háromszáz beiratkozottból hányan tanulnak/tanultak elméleti, illetve szakközépiskolában. Minden bizonnyal az oktatók ezekre majd rákérdeznek az első órákon, és a tudásszintet is felmérik, hogy ahhoz igazítsák az órák anyagát – mondta lapunk megkeresésére Ilyés Piroska, az RMDSZ programfelelőse. Mint korábban írtuk, a háromszéki RMDSZ a Communitas Alapítvánnyal és a Komitátusz Megyei Ifjúsági Szervezettel közösen hirdette meg az ingyenes érettségi felkészítőt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Baróton, amelyben hét tanár tizennégy csoportban háromszáz diák számára tartja a hetente kétórás románórát, amelynek célja az ismétlés, a tudásgyarapítás és a vizsgadrukk miatti gátlások feloldása.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »