A hívő lélek és a kitágult látóhatár – A VII. Keresztény Tudományos Diákköri Konferencián

A hívő lélek és a kitágult látóhatár – A VII. Keresztény Tudományos Diákköri Konferencián

Beregszászon az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium bázisán a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az égisze alatt működő Görögkör szervezésében immár hetedik alkalommal tartottak keresztény tudományos diákköri konferenciát.

A pandémia okozta vészhelyzet miatt erre ezúttal az online térben került sor.

A tudományos fórumra, mely két szekcióban zajlott, tíz pályamű érkezett.

A szervezők nevében Marosi István, a szakkollégium igazgatója, a Görögkör vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, a következőket hangsúlyozva: a tudomány és a kereszténység nem áll távol egymástól, az istenhitet a tudományban is meg kell tartani. A természettudósok végül is azt a világot kutatják, amelyet az Isten teremtett számunkra.

Napi valóság, hogy a digitális tér iszonyú távolságokat képes áthidalni, hisz több ezer kilométerre levő szeretteinket láthatjuk magunk előtt a képernyőn. És ekkor döbbenünk rá, hogy Isten még ennél is nagyobb és távolibb. Most kell rájönnünk arra, hogy a digitális lehetőségek elvisznek ugyan bennünket egymáshoz, de összekapcsolni csak az Isten tud. 

A konferencia célkitűzéseit Marosi István a következőképpen fogalmazta meg: „Célunk a keresztény szellemiségű tudományosság szorgalmazása, a különböző szakterületek keresztény vonatkozásának megtalálása, a történelmi egyházak örökségének és értékrendjének tudományos kutatásokban való megjelenítése.

És nem utolsó sorban a keresztény értékrendet valló magyar hallgatók találkozási lehetőségeinek a megteremtése.”

Hírdetés

Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye helynöke megnyitó beszédének a vezérgondolata így hangzott: Isten a káoszból rendet teremt, s valljuk be őszintén, az ember időnként elég nagy káoszt tud maga körül teremteni. Aki komolyan veszi a tudományt, és kellő komolysággal műveli azt, az rendszerez, a tudáshalmazban megpróbál rendet teremteni. És hamar belátja, hogy minden összefügg mindennel. A hívő lélek számára – ezt már életünk során számtalanszor megtapasztaltuk – kitágul a látóhatár. 

A konferencia résztvevőihez küldött videó üzenetében Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola rektora arra buzdította a mostani megmérettetésen résztvevő diákokat, hogy őrizzék meg természetes kíváncsiságukat. Hisz könnyű belátni, ha tudományos problémára bukkanunk, arra csupán a tudomány segítségével találhatunk magyarázatot. A rektor a továbbiakban felhívta a figyelmet arra is, hogy a világon a legjobb dolgok egyike,

ha olyan munkát választunk, amelyet szeretünk, s amely rengeteg érdekes inspirációt ad számunkra. 

A résztvevők először plenáris ülésen vehettek részt, melyen meghallgathatták Janka Ferenc filozófus, tanszékvezető főiskolai tanár Hit és tudás c. előadását. A konferencia során számos érdekes előadás hangzott el többek között arról, hogy milyen élményekkel gazdagodtak a Határtalanul program keretében Kárpátaljára érkező magyarországi iskolások, továbbá miként változtak megyénk lakóinak utazási szokásai a Covid-19 járvány hatására, illetve, hogy milyen eredményeket érhetünk el a tudásszint-mérés terén az e-tesztek segítségével.

Előadások hangzottak el a kárpátaljai népi vallásosság és vallásgyakorlás témakörében is. 

A virtuális térnek köszönhetően a fórumon résztvevő diákok, valamint az értékelő bizottság tagjai több mint egytucat helyszínről kapcsolódtak be a konferencia munkájába.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »