A hét végén akár nyári meleg is lehet

A hét végén akár nyári meleg is lehet

A középpontjával Németország fölött elhelyezkedő ciklon előoldalán dél felől egyre melegebb légtömegek érik el Európa középső területeit. A légörvény frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor. A hidegfronti szakasz előtti meleg légtömegben ugyanakkor záporok, zivatarok teszik változatossá az időjárást.

A Kelet-európai-síkság fölött egy nagykiterjedésű anticiklon terül el, amelynek következtében arrafelé kevesebb a felhő. A Kárpát-medence időjárását péntek éjfélig a közeledő frontálzóna előterében kialakuló záporok, zivatarok határozzák meg, emellett délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érik el Magyarországot és a határmenti területeket.

Hírdetés

Pénteken a nappali gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap, de továbbra is – legkisebb eséllyel a Kisalföldön – többfelé lehetnek záporok, zivatarok. Estére csökken a csapadékhajlam, és határozottan csökkenni kezd a felhőzet. A szél éjszakára veszít erejéből, de pénteken  ismét feltámad, és többfelé kísérik erős lökések az Észak-Dunántúlon már az északnyugati, máshol a délnyugati légmozgást, ami zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 18 és 25 fok között változik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »