A harmadik oltást felvenni szándékozók figyelmébe!

A harmadik oltást felvenni szándékozók figyelmébe!

A Badalói Családorvosi Rendelő közösségi oldalán Jakab Lajos családorvos adott tájékoztatást a vakcináció aktuális helyzetéről.

Mivel az év eleje óta már Ukrajnában is lehetőség van a koronavírus-elleni oltóanyag harmadik dózisának a felvételére, amit rendelőkben már január 11. óta el is kezdtek, és mivel sok kérdés érkezik ezzel kapcsolatban, Jakab Lajos a közösségi oldalán válaszolta a leggyakrabban felvetett kérdéseket.

Hangsúlyozta, tegnap ez ügyben konzultált Hegyes Ruszlánával, a Beregszászi Alapellátási Központ főorvosával, illetve Henagyij Andrejevvel, a Beregszászi Járás fő-infektológusával, így a doktorok szakvéleménye alapján állította össze a közlendőjét.

A legfontosabb dolog, hogy bárki kérheti és felveheti a harmadik, úgynevezett emlékeztető (booster) oltást,

amennyiben a második oltása beadását követően eltelt legalább 6 hónap.

Hírdetés

Az emlékeztető oltás minden esetben az úgynevezett mRNS-alapú oltóanyag (Pfizer, vagy Moderna) lehet.

Amennyiben az első két dózist külföldön, vagy a határon (Janssen) kapta az oltakozó személy, abban az esetben itthon is kérheti a harmadik oltás beadatását, csak előtte az első kettőt be kell jegyeztetnie családorvosánál, mivel csak így minősül emlékeztető oltásnak a mostani.

Abban az esetben, ha az első két oltás Szputnyik volt, a páciens akkor is kérheti az emlékeztető oltás beadását, de mivel az orosz vakcinát nem tudják bevezetni a rendszerbe,

így ott a booster oltás csak első oltásként fog megjelenni.

Végezetül Jakab Lajos megerősítette mindkét szakember tanácsát az oltás felvételének fontosságáról.

A legnagyobb veszélyben továbbra is az egyetlen oltással sem rendelkezők vannak, mivel az ő immunrendszerük a leginkább kiszolgáltatott a vírusoknak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »